Stylisterna pekar ut de hetaste trenderna i höst

Under hösten kommer Hemnet intervjua svenska stylister för att identifiera vilka trender som råder 2018 och 2019. Först ut är den Göteborgsbaserade och stilsäkra stylistduon Sundling Kickén.

Hur skulle ni beskriva er stil?

– Det är svårt att sätta fingret på exakt vilken stil vi har men vi skapar ofta inredningar och stylingar som har ett lugn över sig och där möblerna och detaljerna är väl avvägda. Vi tycker att en harmonisk grund är a och o där det sedan gärna får skava och sticka i ögat på någon front för att kännas intressant. Summan av kardemumman är kanske att vi är softa minimalister med en gnutta elegans och edge.

Nordiska kök, styling av Sundling Kickén. Foto: Osman Tahir

Vilka stylingtrender ser ni just nu?

– Just nu ser vi bland annat en nedtonad och jordnära färgskala med 70-tals influenser som förhöjs med mustiga och rostiga accenter. Inredningarna går fortfarande ton-i-ton och kryddas ibland med någon avvikande färgkontrast, exempelvis blått. I det stora hela ser vi en trend som går mot ljusa väggar, möbler och träslag igen efter en lång tid med dramatiskt mörka inredningar.

– När det kommer till detaljer förekommer mycket keramik, torkad växtlighet och större blomsterarrangemang. Det är också ett stort fokus på hållbar design med naturliga material som är snälla mot miljön. Fler och fler väljer att köpa kvalitet och söker sig till en mer avskalad grund i hemmet med funktionella och platsbyggda element.

Alvhem, styling av Sundling Kickén. Foto: Fredrik Karlsson

Vilken trend tror ni står näst på tur?

– Varje dag matas vi med bilder där vi uppmanas till konsumtion och de trender som råder går över lika fort som de kom. Efter all köphets och ångest som det bidrar till tror vi som många andra att vi kommer ta ett kliv tillbaka och skala bort – prylbanta helt enkelt! Det vi väljer att lägga pengarna på är produkter som är genomtänkta och vi vill hellre betala en slant extra för att få god kvalitet. Vi tror även att vi kommer gå in mer i oss själva för att må bra och inte distraheras lika mycket av omvärlden – alltså en lite enklare och personligare tillvaro efter all lyx och flärd som varit.

Vilka prylar är typiskt 2018?

– De runda speglarna, piedestalerna, silkesmattor och allting sammet fick en rejäl uppsving under 2018 och hänger nog kvar ett bra tag till.

Nordiska kök, styling av Sundling Kickén. Foto: Osman Tahir

Om vi jämför stylingtrender med inredningstrenderna i stort. Vilka är de stora skillanderna?

– En inredning har större krav på sig att fungera i vardagen medan stylingen har mindre regler och kan vara mer förförisk än praktiskt. I styling håller trenden med udda former i sig, det kan vara skulpturer som egentligen inte fyller någon funktion. Inredningstrenden å andra sidan handlar om att maximera funktion och skapa platsbyggda lösningar som är tilltalande för ögat.

Slutligen, har ni något tips på hur man kan skapa den känslan ni förmedlar i era stylingar hemma?

– Tillåt rena ytor hemma och fokusera på vissa väl valda områden där du komponerar stilleben. Vi tycker om att skapa levande grupperingar som innehåller saker med funktion som exempelvis en lampa, ljusstake och favoritböckerna just nu. En bra regel för att få till ett snyggt stilleben är att blanda olika former, storlekar och material.

Evalotta Sundling och Elin Kickén.

Detta är Sundling Kickén

Namn: Evalotta Sundling och Elin Kickén.

Bor: Göteborg.

Gör: Jobbar med inredning och styling i alla dess former.

Se mer av er på: Bloggen sundlingkicken.residencemagazine.se och Instagram där de heter Sundlingkicken.