Från den första mikron till banbrytande ugnar

Matlagningskonsten har utvecklats i takt med att nya innovativa tekniker sett dagens ljus. NEFF har funnits sedan 1877 och har varit pionjärer på flera matlagningstekniker som få klarar sig utan i dag. – Vi lanserade Europas första mikrovågsugn redan 1954, säger Jacob Littorin, Nordisk marknadschef på NEFF.

Tyske Carl Neff startade vad som i dag är vitvarutillverkaren NEFF. Redan från starten har det varit fokus på att utveckla produkter för köket, spisar och ugnar. Carl Neff var egentligen låssmed men han hade idéer om hur han kunde förbättra dåtidens spisar. Den sortens tänk lever kvar än i dag, menar Jacob. – Våra ingenjörer och designers har alltid haft en bra känsla för vad hemmakocken kan dra nytta av. De har varit nyfikna och vågat testa galna idéer för att se om de har en praktisk nytta, säger han.

Läs mer om NEFFs banbrytande innovationer.

Under 1950- och 60-talet tog NEFF fram flera banbrytande produkter, bland annat Europas första mikrovågsugn. Foto: NEFF

Några exempel på innovationer som NEFF satt på kartan är den sedan tidigare nämnda mikrovågsugnen från 1954 och induktionsspisar från samma årtionde.

Redan på 1970-talet nådde företagets banbrytande varmluftsteknik marknaden, vilket skapade möjligheten att laga mat på flera nivåer i ugnen samtidigt. Dessa exempel är innovationer som finns i så gott som vartenda kök i dag.

Smart och funktionellt

I dag är våra kök fulla av smarta lösningar, varav de flesta är både funktionella och uppkopplingsbara. Samtidigt har 2000-talet inneburit elegans och höga krav när det kommer till funktionalitet. NEFF utvecklar konstant sina olika produkter för att kockar ska få rätt förutsättningar, två innovationer är bra exempel på detta. – Båda dessa innovationer måste egentligen upplevas för att man ska förstå storheten. Upplevelsen sitter i händerna och hur vi rör oss i köket, mycket av det sker på ett omedvetet plan, säger Jacob.

Läs mer om Slide&Hide® här.

Slide&Hide® är en ugnslucka som skjuts in helt under ugnen när den öppnas. Foto: NEFF

Innovationerna han beskriver är Slide&Hide® och TwistPad®.Slide&Hide® är en ugnslucka som skjuts in helt under ugnen när den öppnas och skapar på så vis mer utrymme i köket. Det gör också att det är enklare att nå in i ugnen för att ta ut och ställa in mat, utan att bränna sig.

– TwistPad® är ett taktilt vred som styr hela spishällen. Få kontroller ger en lika snabb och enkel värmejustering. Dessutom kan man ta av vredet eftersom undersidan är magnetisk, något som är extra uppskattat vid rengöring, förklarar Jacob.

TwistPad® är ett taktilt vred som styr hela spishällen. Foto: NEFF

Fakta: Detta är NEFF

Grundat: 1877 av Carl Neff i tyska Bretten. Finns i dag i större delar av världen.

Gör: Producerar högkvalitativa vitvaror för hela köket. NEFF säljer sina produkter exklusivt via köksfackhandeln.

Besök din lokala köksbutik för att uppleva NEFF på riktigt. Har du vägarna förbi Solna är du naturligtvis varmt välkommen förbi på en kaffe i NEFFs showroom.

Advertisement