Stor ökning av sök efter pool

Att svenskars intresse för större bostäder, trädgård och pooler har ökat sedan pandemin slog till är kanske inte helt oväntat. Nya siffror från Hemnet visat att sökordet ”uteplats” i samband med villasök ökade med hela 223 procent under 2020 i förhållande till 2019.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Bostadsmarknaden har varit het under hela hösten 2020 och inledningen av 2021. Framförallt är suget på villor och fritidshus stort.

– Detta är en trend vi sett under några år och som accelererat i samband med coronapandemin, när fler spenderar mer tid i hemmet och där utlandsresor blivit svårare att genomföra, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Förändrade preferenser

I en undersökning som genomfördes på Hemnet i juni 2020 svarade 31 procent att de ansök att coronapandemin hade påverkat deras bostadspreferenser. Faktorer som värdesattes högre än tidigare var tillgång till trädgård (14 procent), större boyta (8 procent) samt möjlighet till hemmakontor (7 procent).

Tydlig förändring 2020

Nya siffror för helåret 2020 visar att sökordstrenderna har förändrats under 2020. Sökordet “uteplats” har ökat med 96 procent för sökningar på bostadsrätter respektive 223 procent för sökningar på villor. Även sökningar på pool i samband med villasök har ökat, under året landade ökningen på hela 20 procent.

– Det är uppenbart att pandemin har påverkat våra bostadspreferenser och det kan nog fortsätta en bit in i 2021. Om dessa förändrade preferens återstår även efter pandemin återstår dock att se, säger Erik Holmberg.