Experten: Så hittar du rätt kakel

Att välja rätt kakel kan vara en utmaning. Inte för att det är svårt utan för att det finns så mycket att välja mellan. – Kolla runt på nätet, i tidningar, kataloger och i fysiska miljöer du tilltalas av efter inspiration, säger Sofia Kannerling, Marknadsansvarig på Konradssons kakel.

Kakel, framförallt klinker, är material som är väldigt tåliga. Det har gjort att många i dag väljer att ha exempelvis klinkergolv eller kakel på andra platser än badrummet, som i hall, kök eller källare. Använder du klinker ute istället för natursten slipper du alger, mossbeklädnad och annat som kan komma med natursten.

Låt en kunnig hantverkare ta hand om kaklet hos dig – läs mer hos BL Interiör.

Skandinaviskt och lyxigt

Badrum är det vanligaste och mest naturliga rummet att använda kakel. Två trender som Sofia Kannerling på Konradssons Kakel ser extra mycket just nu är det skandinaviska och det lyxiga.

– Den skandinaviskt minimalistiska trenden där naturen är den i särklass största inspirationen. Lugna balanserade naturnära nyanser där beige toner dominerar mer och mer hittar vi här. Här ser man gärna hela rum klädda på både golv och vägg med klinkerplattor med naturstensutseende. Till detta adderas gärna detaljer i trä. Lugnt, stilla, harmoniskt är ledord, säger hon.

Låt en kunnig hantverkare ta hand om kaklet hos dig – läs mer hos BL Interiör. 

Den andra trenden som också är populär andas lyx. Sofia berättar att klinker med stenkänsla som helt enkelt tar för sig lite mer syns allt mer i svenska hem. Tydliga vener, marmoreringar och ytor på kakel och klinker som sticker ut och som tillsammans med den noga genomtänkta inredningen lyfter badrummet till att bli en del av hemmets helhet.

Få hjälp med att välja rätt

För att göra kunna ta rätt beslut kring vad för kakel eller klinker som ska användas har Konradssons Kakel tagit fram en tjänst som heter Kakelvalet. Med Kakelvalet kan du få hjälp och inspiration genom hela processen, allt från yta och färg till storlek på kakelplattorna.

Vad bör jag tänka på innan jag vill kakla om? – Låt en våtrumsbehörig entreprenör utföra jobbet för att säkerställa att det blir fackmannamässigt utfört. Det finns ett ganska omfattande regelverk att ta hänsyn till. Något som en behörig hantverkare är väl insatt i. En trygghet värd att ta i beaktning om något skulle hända och försäkringsbolag behöver kopplas in, säger Sofia Kannerling.

Låt en kunnig hantverkare ta hand om kaklet hos dig – läs mer hos BL Interiör. 

Visste du att…

Att låta ett diskret klinkergolv svepa genom flera rum är väldigt effektfullt. Idag har vi dessutom möjlighet att lägga golvvärme. I och med att keramiken leder värme ger golvvärme och klinker ett väldigt behagligt, varmt golv att gå på.