Här säljs bostadsrätter snabbast i landet

Hur snabbt du säljer din bostadsrätt skiljer sig beroende på var i landet du bor. Hemnet-statistik visar att snabbast går det i de södra delarna av landet. 

Vill du ha koll på bostadsmarknaden? Skaffa Hemnets nyhetsbrev!

I en artikel på DI.se kommenterar Hemnets presstalesperson Staffan Tell statistiken som visar att det går snabbast att sälja en bostadsrätt i syd- och västsvenska kommuner.

Den genomsnittliga försäljningstiden är snabbast i Trelleborg med 14 dagar, följt av Lomma, Ängelholm, Ale, Göteborg och Lunds kommuner. I statistiken ingår endast kommuner där det varit minst 30 försäljningar i i det tredje kvartalet.

Långsammast i Mellansverige

Långsammast går det i mellansvenska kommuner. I Strängnäs går det långsammast, 54 dagar. Strax bakom kommer Värmdö på 47 dagar, Upplands-Bro på 43 dagar, samt Knivsta med 40 dagar.

– Vi gjorde en undersökning nyligen när vi frågade drygt 500 mäklare hur de uppfattade marknaden. En majoritet uttryckte då att man upplevde ett svårare säljklimat, säger Staffan Tell.

Orsakerna till ett svårare säljklimat som pekas ut av mäklare är att bankerna blivit mer restriktiva i sin kreditgivning samt amorteringskravet.

– Redan i augusti i fjol såg vi ett växande utbud men en månad senare kom det positiva signaler från bostadsköparna som trodde på stigande priser. Sedan under perioden september till december svalnade marknaden betydligt, där utbudet sköt i höjden och köpare och säljare inte hittade varandra, säger Staffan Tell.