Utgångspriset för nyproduktion sjunker

Nyproducerade bostäder ser ut att backa i pris. I en granskning som Hemnet genomfört är det tydligt att trenden för utropspriser på nyproduktion är sjunkande.

Vill du ha koll på bostadsmarknaden? Skaffa Hemnets nyhetsbrev!

I en artikel på DN.se framgår det att Boverket räknar med att lika många nyproducerade bostäder blir färdiga 2018 som 2017, drygt 60 000. Till skillnad från de senaste åren är många bostadsutvecklare pressade av en marknad där nyproduktion blivit allt mer svårsålt – trots att utbudet är större än på många år.

I Stockholm har trögheten för nyproduktion varit som tydligast. Under första kvartalet 2018 var utropspriset för nyproduktion 11 procent lägre än motsvarande period 2017. Under andra kvartalet var siffran 7 procent. Det är till största delen i Stockholm som priserna pressas, vilket är naturligt då byggandet av nyproduktion är större än i resten av landet.

Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet, menar att läget pekar på en prispress för nyproduktion.

– Det får mig att tro att det finns ett glapp i prisförväntningarna på den marknaden, säger Tell.

Han fortsätter.

– En osäkerhetsfaktor är hur mycket nyproduktion som kommer ut i höst. Många har försökt dra i handbromsen och senarelägga projekten, men rimligtvis är det mycket som närmar sig färdigställande.

Historiskt stort utbud

Utbudet av nyproduktion i Sverige är större än på länge. I juli stod nyproducerade bostäder för nästan hälften av utbudet på Hemnet. I juli i år låg det 14 707 begagnade bostäder ute till försäljning på Hemnet, samtidigt var siffran för nyproduktion 13 377. Alltså stod nyproducerade bostäder för 48 procent av utbudet. Det är kraftig ökning av nyproducerade bostäder som syns i statistiken. I juli 2015 stod nyproduktion endast för 24 procent av utbudet.

Staffan betonar faktumet att mycket av det som tagits bort från marknaden inte har sålts, vilket inte reflekteras i prisstatistiken.

– Om det finns ett glapp mellan köpare och säljare måste vi hitta ett nytt jämviktsläge. Det kommer att bli en prispress generellt i höst, men särskilt för de nya projekt som prissatts tidigare, säger han.