Bo längs kajen vid Stockholms inlopp

Kvarnholmen har haft flera skepnader, från industriområde på 1800- och 1900-talet till dagens Kvarnholmen som är ett av Stockholms mest unika och naturnära bostadsområden.

Kajen mot Stockholms inlopp där Kajplats Kvarnholmen ligger. Foto: JM

Om du tar en promenad längs kajen på Kvarnholmens norra sida breder Djurgården ut sig på andra sidan vattnet, åt väster ser du centrala Stockholm och till öster ligger skärgården och Östersjön som närmsta granne. Här har ett av Stockholms mest attraktiva bostadsområden vuxit fram de senaste åren.

Längs Stockholms inlopp

Bostadsutvecklaren JM har varit en viktig spelare i utvecklingen av Kvarnholmen. JM har byggt kvarteret Kajplats Kvarnholmen, bestående av fem hus, på fyra av dem finns gemensamma takterrasser som de boende kan använda. – Det som är unikt med Kvarnholmen är att det är en halvö som har skärgården på ena sidan och city på andra. Det är det bästa av två världar. Kvarnholmen har en rik historia och vår vision är att utveckla viktiga kvaliteter för att skapa en levande stadsdel, och detta har speglat i tänket kring utformningen av hela projektet, säger Tariq Amin, Projektledare för Kajplats Kvarnholmen på JM.

Vill du bo längs Stockholms inlopp? Läs mer om Kajplats Kvarnholmen.

Illustration som visar utsikt från balkong på Kajplats 4. Foto: JM

Kvarnholmen har en stark industrihistoria som går tillbaka så långt som till 1600-talet. I början av 1900-talet köpte Kooperativa Förbundet upp Kvarnholmen för att etablera produktion av bland annat mjöl. Detta har präglat arkitekturen på halvön, vilket också bostadsutvecklaren JM valt att bygga vidare på.

Utseendet på JMs bostadsprojekt har inspirerats av det gamla Kvarnholmen med tegelbyggnader och kvarnar. Vissa byggnader restaureras, medan vissa byggs om och får nytt liv. De kvarter som JM byggt återspeglar Kvarnholmens industrihistoria med tegel i olika nyanser.

Översiktsbild över Kvarnholmen. Kajplats Kvarnholmen är placerat längs kajen mot Stockholms inlopp. Foto: JM

Ta båten till jobbet

Faktorerna som gör Kvarnholmen till ett populärt bostadsområde är flera. Halvön ligger inbäddad i naturen med både skog och hav som närmsta granne. Samtidigt är det lätt att ta sig till city med buss eller båt. Många ”kvarnholmare” tar pendelbåten Sjövägen, som tar dem till Nybroplanen på drygt 25 minuter, till jobbet. Bussen från Kvarnholmen till Slussen tar drygt 10 minuter.

I takt med att Kvarnholmen utvecklats och allt fler bosatt sig där har det också byggts skolor, förskolor, restauranger och kaféer. Till exempel öppnade nyligen den populära fristående grundskolan Ebba Brahe skolan. Halvön har de senaste åren kommit långt i sin utveckling och antagit en ny skepnad i jämförelse med de senaste 200 åren. Istället för industrin så är det verksamheter och levande bostadsområden som tagit ön i besittning.

Läs mer om Kajplats Kvarnholmen här.