Kraftigt minskat utbud av nyproduktion

Utbudet av nyproducerade bostadsrätter minskade i februari och är nu 17 procent lägre jämfört med toppnoteringen juni 2018.

Få full koll på bostadsmarknaden med Hemnets nyhetsbrev – klicka här.

I februari fanns det 11 732 nyproducerade bostadsrätter till salu. Det var 5 procent lägre jämfört med samma månad förra året. I Stockholm är utveckling mer dramatisk. Här har utbudet minskat 25 procent på ett år.

Det som framför allt driver det minskade utbudet är att det kommer ut betydligt färre nya bostadsannonser för nyproduktion. Antalet nyproducerade bostadsrätter som lades ut till försäljning i februari var 28 procent färre jämfört med samma månad förra året. I Stockholm var minskningen hela 40 procent.– Det är tydligt att byggbolagen i Stockholm har dragit i handbromsen. Nu faller utbudet och det kommer sannolikt leda till att marknaden stabiliserar sig på sikt. Vi ser att färdigställd nyproduktion är lättare att sälja än nyproduktion på riktning och i takt med att fler och fler byggprojekt som påbörjades under 2017 och 2018 blir klara kommer utbudet troligen säljas av successivt, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.