Marknaden för nyproduktion rekordstark

Antalet sålda nyproducerade bostadsrätter på Hemnet ökade kraftigt under det fjärde kvartalet 2020 och är nu på den högsta nivån så långt tillbaka som Hemnet har statistik.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Marknaden för nyproduktion går starkt, sannolikt på grund av en stor tilltro till marknaden bland svenska bostadsköpare.

– Marknaden för nyproduktion ser ut att vara stark. En gynnsam faktor är sannolikt att bostadsköparnas prisförväntningar har stärkts under 2020. Att marknaden har en tro på framtiden är en viktig förutsättning eftersom det ofta är långa ledtider när man köper just nyproduktion, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Under det fjärde kvartalet såldes det 2 034 nyproducerade bostadsrätter som annonserats via Hemnet, en ökning med 37 procent från det fjärde kvartalet 2019. Det är även det högsta antalet under ett kvartal, åtminstone tillbaka till 2014 vilket är så långt som Hemnet har statistik.

Stor ökning

Under hela 2020 såldes 6 289 nyproducerade bostadsrätter som annonserats via Hemnet vilket var en ökning med 17 procent jämfört med 2019. Helårssiffran för 2020 är den högsta sedan 2014 vilket är så långt tillbaka i tiden som Hemnet har statistik.

I Stockholms län ökade försäljningarna av nyproducerade bostäder med hela 68 procent från föregående kvartal och med 49 procent från det fjärde kvartalet 2019. Dock så minskade försäljningen något under helåret, jämfört med 2019.

– Lite spekulativt kan man tänka sig att intresset för nyproduktion ökar när man har en stark prisutveckling på successionsmarknaden, som vi har haft nu. Det kan då finnas spekulanter som tittar lite extra på nyproduktionsmarknaden, som har fasta priser, säger Staffan Tell.