Så kan du inreda med second hand-prylar i Skellefteå

Varje år publiceras det miljoner bilder av svenska hem på Hemnet. En sak som vuxit sig starkt senaste åren – och har synts på bilderna – är second hand-detaljer. Allt från lampor till mattor går från att vara bortglömda till mitt i centrum igen. I Skellefteå är möjligheterna till bra second hand-fynd stora.

Att inreda med second hand är något Riksbyggen har tagit fasta på när de inrett en visningslägenhet med enbart second-hand-prylar. En nyproducerad bostad är som en omålad tavla med stora möjligheter. Second hand-prylar passar bra för att ge bostaden karaktär och din personliga prägel – även när bostaden är helt ny.

Se vilka bostäder Riksbyggen säljer i Skellefteå – klicka här.

För att sätta just din prägel på en nyproducerad bostad är det viktigt att se till vad du tycker om. Linnéa Salmén, inredningsstylist som inredde Riksbyggens visningslägenhet, tipsar om att starta med en mjuk bas, exempelvis fluffiga gardiner och en stor matta. Då nyproduktion ofta är vit som grund kan det skapa mycket känsla att inreda tvärtom – med mycket färg.

– Allt är genomtänkt i en nyproduktion. Bryt perfektionen med något som skaver. Något överdimensionerat, något väldigt gammalt med själ i. Något som skapar en nerv. Kan vara enstaka färg, form eller helhetsintryck, säger Linnéa Salmén.

Gammalt men inte gammalt

Det Linnéa Salmén gjort är att hon inrett lägenheten cirkulärt med hjälp av second hand-prylar. För att hitta inredningsdetaljerna har hon letat på loppisar, varit på auktioner och auktionssajter. Hon pekar på vikten att våga blanda nygammalt med gammelgammalt, allt behöver inte vara från 1950-talet eller äldre.

Se vilka bostäder Riksbyggen säljer i Skellefteå – klicka här.

Det går hand i hand med Hemnets sammanfattning av trendåret 2020 och 2021. En av trenderna som varit tydliga under 2021 är konst från 1990-talet, alltså second hand-saker som är gamla – men inte så värst gamla.

Riksbyggens exempel

Den lägenhet som Riksbyggen har inrett med second hand-prylar ligger i Brf Cykelverkstaden i Täby. Utöver inredningen är lägenheten ett tydligt exempel på Riksbyggens hållbarhetsarbete som både tar hänsyn till det stora och lilla perspektivet. Bostadsprojektet byggs enligt certifieringen Miljöbyggnad silver med laddstolpar, gröna tak, odlingslådor och bilpool medan det lilla perspektivet i vardagen tas tillvara genom återbruk och återvinning.

Second hand-tips i Skellefteå:

PMU har det mesta från kläde till möbler och husgeråd. Du hittar butiken på Högströmsgatan 16.

Anteak Design & Möbler. Här finns möbler, mattor, lampor och annat fint för ditt hem. Observera öppettiderna. Du hittar butiken på Annastigen 6.