Så köper du nyproduktion – steg för steg

Att köpa en nyproducerad bostad skiljer sig från att köpa en begagnad bostad. En av de största skillnaderna är att du slipper en budgivning. I den här artikelns sammanfattar vi hur du köper nyproduktion tillsammans med Riksbyggen.

Om du är på jakt efter en ny bostad har du säkerligen fastnat vid en illustration av ett kommande nyproduktionsprojekt. Bilderna som på olika sätt beskriver och visar ett ännu inte byggt bostadsområde är ett av flera sätt att visa upp ett projekt, förklarar Mathias Sandberg, konceptchef på Riksbyggen.

Kolla in Riksbyggens projekt i Östergötland – klicka här.

– Det är oerhört viktigt att ge en spekulant en rättvis bild av hur både bostaden och området kommer att se ut. Vi tar fram bilder, 3D-modeller och byggmodeller för att kunna göra det. I många fall bygger vi också en visningslägenhet för att det ska vara möjligt att titta och ”känna” på en bostad i förväg, säger han.

Gör en intresseanmälan

Det första steget för att köpa en nyproducerad bostad är att göra en intresseanmälan för ett projekt. Du kan via Riksbyggens hemsida söka på bostadsprojekt och anmäla ditt intresse, du förbinder dig inte till någonting men kan på så sätt få mycket bra förhandsinformation om projektet.

Säljstart och förhandsavtal

När det är säljstart för projektet är det dags att lämna in en valblankett i vilken du anger vilken eller vilka lägenheter som du kan tänka dig att köpa. Om du blir erbjuden en bostad tecknas ett förhandsavtal och ett förskott ska betalas, vars storlek varierar mellan olika byggherrar. Förskottet är en del av totalsumman och dras av innan du betalar slutsumman på bostaden.

– I det här skedet är det viktigt att ha dina finansiella förutsättningar på plats. Det är bra att ha pratat med banken och gjort en värdering av din befintliga bostad ifall den ska säljas, säger Mathias Sandberg.

Läs mer om Riksbyggens Trygghetslöftefilosofi.

Riksbyggen har tagit fram ett Trygghetslöfte filosofi där det ingår ett skydd om du inte lyckas sälja din bostad, blir sjuk eller arbetslös. Exempelvis så kan du få rätt till fria månadsavgifter ifall att försäljningen av din nuvarande bostad drar ut på tiden. Du kan också skjuta på tillträdesdagen med upp till tre månader.

Tillval och upplåtelseavtal

I de flesta av Riksbyggens bostadsprojekt får köparen möjlighet att göra lägenheten lite mer personlig genom olika tillval. Det kan handla om exempelvis färg på kök, kakel i badrum eller golvmaterial. Vilka tillval som finns skiljer sig mellan olika projekt.

Nu börjar det närma sig inflyttning och bostadsföreningen bildas. Då tecknas ett upplåtelsevtal mellan köparen och bostadsrättsföreningen. Om byggprocessen kommit långt tecknas ibland ett upplåtelseavtal direkt. Upplåtelseavtalet skrivs under när föreningens ekonomiska plan är klar samt alla tillstånd är registrerade korrekt.

Läs mer om tillvalen du kan göra i en Riksbyggen-bostad.

Slutbesiktning – sen kan du njuta

Det sista steget innan det är dags låsa upp dörren för första gången är slutbesiktningen. Då går en besiktningsman genom bostaden och hela fastigheten och säkerställer att allt är i korrekt skick enligt plan- och bygglagen.

Olika lång tidshorisont

Att genomföra ett köp av en nyproducerad lägenhet kan ta olika lång tid, beroende på vilket skede projektet befinner sig i. I vissa fall tar det upp till två år från säljstart till inflyttning, i andra fall endast några månader. Och ibland finns det färdigbyggda nyproducerade bostäder som är inflyttningsklara. Du hittar Riksbyggens inflyttningsklara lägenheter här.

Riksbyggen förvaltar

Efter att du flyttat in och livet i bostaden rullar på är Riksbyggen kvar. De förvaltar alla nya bostäder och sköter all fastighetsservice, teknisk och ekonomisk förvaltning åt föreningen under fem år.

Kolla in Riksbyggens projekt i Östergötland – klicka här.

Mathias Sandbergs tre tips om du ska köpa nyproduktion:

  1. Se över din ekonomiska situation och säkerställ hur mycket pengar du har att lägga på en bostad.
  2. Åk till området där bostaden ska byggas och titta. Känn in området och se ifall det känns rätt för dig.
  3. Att hitta rätt bostad kan vara svårt, särskilt om det är stort projekt med upp till 100 lägenheter. Riksbyggens säljare lyssnar på dina krav och hjälper dig att hitta en bostad som passar just dig.