Nygårdsallén 20

Älvkarleby, Älvkarleby kommun Se på karta

5 500 000 kr

Bostadstyp
Villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Antal rum
19 rum
Boarea
320 m²
Tomtarea
2,6 ha
Byggår
1701
Driftkostnad
100 405 kr/år

Välkomna till en stor fastighet med anor från 1600-talet med gedigen historia. Här finns möjlighet att dela dryga 300 kvm bostadsyta som fritidsboende för stora familjen eller varför inte köpa fastigheten för uthyrning till företag såväl som privatpersoner. Har du drömt om att driva ett eget Bed and Breakfast? Då har ni chansen nu när denna pärla intill Dalälven på Älvkarleö finns till salu!

NYGÅRD ligger vackert beläget i Älvkarleö Bruk invid Dalälven som mynnar ut i Bottenhavet. Med 2 mil söder om Gävle och 15 mil norr om Stockholm tar ni er smidigt genom goda kommunikationer via E4:an och Mälartåg (tågstationen ligger endast 2,5 km från gården). I vackra Älvkarleö finns många fina och gamla byggnader bevarade och i trakten finns spännande historia att ta del av. I denna byggnad har det bland annat huserat en husmodersskola i början av 1900-talet.

Huset uppfördes sent 1600-tal och stod klart 1701 som förvaltarbostad. På 1800-talet bodde bruksläkaren här och under 1900-talet har det haft olika användningsområden. Stenhuset förändrades i mitten av 1900-talet då det panelades samtidigt som det kom till en stor utbyggnad mot älven. När nuvarande ägare förvärvade fastigheten var byggnaden rejält eftersatt och under de senaste 8 åren har byggnaden renoverats både in- och utvändigt. Det har bland annat målats in- och utvändigt, stamrenoverats, el-renoverats, det har renoverats i badrum och kök och det har tillkommit två nya WC-rum samt flertalet sovsalar i den utbyggda delen som tidigare utgjorde en scen och ett stort dansgolv. Orört på byggnaden är den fantastiska stenkällaren med välvt tak som verkligen bevittnar husets ålder och här kan ni bygga en vinkällare.
Fastigheten om 2,56 hektar börjar med en vacker trädallé fram till rundeln framför huset och vidare finner ni en paddock med belysning, stor gräsyta som tidigare använts som fotbollsplan av områdets barn och ungdomar samt trädgården runtom huset. Intill fastigheten finns ett kommunalt bad med sandstrand och badbryggor.

Fastigheten är taxerad 325 Hyreshusbyggnad för lokaler och har fram tills idag hyrts ut till företag men även privatpersoner, av privatpersoner. Vill ni ändra användningen för huset krävs bygglovsansökan till kommunen, fastigheten säljes med nuvarande taxering och det åligger köparen att undersöka och ansöka om ändring av taxeringen/användningen.

Välkommen att kontakta mäklaren för information och visningsbokning!

Läs mer hos mäklaren
Bostadsfoto: Gustav Aldin, Husfoto
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Tierp

Kontakta mäklaren

Lina Edin

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Tierp
Mäklare Lina Edin, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Tierp
0761452757