Hemnets logoBostäder i Sverige

Andalusien – den galopperande spanjoren

Andalusien, Spanien.

Följ med till Spaniens hetlevrade hjärta Andalusien där lidelsefulla toner och perfekt koreograferad ryttarkonst är en del av historien.

Sydvästra Spanien, morernas forna rike Al-Andalus, smakar solmogen mystik. Här framställs starkvinet jerez, eller sherry som engelsmännen döpte drycken till, enligt uråldriga traditioner. Här föddes flamencon i slutet av 1800-talet. Här tycks människor och hästar skapta för att dansa. Det eldiga tempot och fallenheten för dramatik brusar genom alla andalusiska ådror. På tabancosbarerdansas flamenco till rytmen av cante jondo-sånger som skulle kunna klyva själen. På den kungliga andalusiska skolan för ridkonst dansar ryttare och hästar en lika imponerande koreograferad balett.

Det majestätiska djuret är omöjligt att missa i ridskolans hemvist, staden Jerez de la Frontera, där häststatyer pryder torg och parker. På Plaza del Caballo står en angelägen duo bronshingstar med vilda manar och Carl Milles-schvung. Lite längre bort skrittar ett spann överPlaza del Mamelón. Framför Domecq-familjens palats tronar en beriden Álvaro Domecq y Díez; señorensom återinförde tjurfäktning på hästrygg. I Alcazarträdgårdarna syns en dynamisk, gnäggande trio. De är skulpturala hyllningar till relationen mellan djuret och människan, för all evighet frysta i muskulös stolthet. Hästskor klapprar inte längre utmed den historiska stadskärnans smala gator men Jerez är och förblir centrum för Spaniens ryttarkonst.

Andalusien, Spanien.

Ståtligt hästpalats

Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre grundades i maj 1973 av Don Alvaro Domecq Romero. Sju månader tidigare hade hanförärats Caballo de Oro-trofén, ett prestigefullt pris tilldelat sanna hästentusiaster, av dåvarande Kronprins Juan Carlos. För att fira hedern iscensatte han den första uppvisningen av de dansande hästarna, därmed lades grunden för skolans utbildningsstil.

– Vår helspanska hästras är flamencodansare. Lätt på fötterna, piruetterande, den kan tvärstanna och sedan fara iväg igen som ingen annan häst kan, skryter Don Domecq vars familj naturligtvis är en stor sherryproducent.

Galoppera rätt in i denna beryktade skolvärld på pampiga Recreo de las Cadenas, palatset vars mäktiga gjutjärnsport döljer en prunkande botanisk trädgård samt en magnifik fontän. Byggnaden, ritad av Charles Garnier som även står bakom krusiga Parisoperan och casinot i Monte Carlo, hyser ståtliga gemak, en drosksamling, ett sadelmakeri samt ett museum som tecknar konstartens historia. Längre bort på ägorna finns inomhusarenan Picaderon, designad i autentisk andalusisk stil, briljantvit med djupgula toner av alberosand. Här kan 1 600 åskådare se den dagliga träningen som lockar 150 000 besökare om året.

Magin infinner sig från första stund. Det krävs inga proffskunskaper för att uppskatta showen som blandar klassisk dressage med Doma Vaquera, spansk ridkonst. Perfekt koordinerade, massiva kroppar skrider in med spända muskler, senor av stål, flätade manar och kolsvarta ögon som glimrar bakom dekorativa mosquero-pom-poms. De skrittar, hoppar och paraderar i takt. Koreografin ger djuren en aristokratisk air, de är imposanta och respektingivande, lite som Monserrat Caballé när hon ger sig ut i sina arior.

Ryttarna saknar inte heller panache. Propert klädda i 1800-talskostymer, huvuden krönta av stiliga filthattar, med omöjligt räta ryggar och blickarna riktade rakt fram. De är ett med sina hästar, en fulländning av tekniskt avancerad ridning.

– Visst arbetar vi hårt och mycket, men det är inte en militärutbildning,påpekar läraren Fernando Ariza. Det är andalusiskt, det är konst! Titta på våra elever, ser de inte glada ut, frågar han näsvist.

Nitiskt rena stall, dyrbara sadlar och en enorm manege. Det är ett privilegium att lära sig ridkonster här. Endast fyra elever om året handplockas till fyraårsutbildningen. Långa tyglar och levader, disciplin och driv.

– Det var en flickdröm att bli antagen här, säger fransyskan Nastasia Manan. Jag började i sadelmakeriet innan jag fick prova på klassisk dressyr, en sport som kräver både ödmjukhet och disciplin. Varje skola har sin stil, det unika här är att Doma Vaquerautvecklats till showdressyr och tävlingsgren.

Andalusien, Spanien.

Magiska sevärdheter

Men pila inte dit direkt, det finns sevärdheter på vägen. Kartusianklostret Santa María de la Defensión är ett av provinsens mest historiskt betydelsefulla monument, ett under av mäktig, grekisk-romersk och gotisk arkitektur. På de kringliggande betesmarkerna har kartusianmunkarna avlat hästar sedan 1500-talet. Cartujanos är mirakulöst nog renrasiga än idag, mycket tack vare de listiga munkarna som för länge sedan trotsade en kunglig order och vägrade korsa dem med brukshästar. Några kilometer från klostret ligger Cartuja Hierro del Bocado, världens största kartusierreservat. Sedda idet vilda blir hästarnas skönhet än mer uppenbar. Du behöver inte ha stövlarna i stigbyglar för att förstå att den andalusiska hästen är ett levande kulturarv, en stolthet, symbolen för regionens själ, men även en nationalklenod.

Christofer Columbus tog med sig en flock kartusierston när han lämnade Cádiz för den nya världen. Den bländvita hamnorten, med all sannolikhet västvärldens äldsta, grundades av fenicierna för 3 000 år sedan och deras historiska spår är fortfarande tydliga. Den pittoreska stadskärnan kryllar av fascinerande fasader och doftar förföriskt av friterad fisk från freidurías; hål-i-väggen-ställen som serverar kulinariskt överlägsna ”fiskpinnar”.

Börja vid högsta punken. Från vakttornet Torre Taviras takterrass är Cádiz ett trassligt lapptäcke av hustak, kupoler och än fler torn. Ovan skriker fiskmåsar i skyn, långt nedanför lockar slingrande, bilfria gränder, som gjorda för planlösa promenader förbi kyrkor, museer och palats. I Oratorio de la Santa Cueva finns några av Francisco de Goyas mest berömda religiösa verk att betrakta i övre kapellet. På Museo de Cádiz finns ett par skrattretande stora feniciska sarkofager,och överallt reser sig barockkonfektioner och marmorpalats. Avsluta turen med vätskekontroll på Taberna La Manzanilla, en tvättäkta taverna där sherry tappas upp ur svärtade tunnor travade på varandra bakom baren. I småtimmarna kommer du att lullas till sömnsav flamencotoner och ryttardrömmar.

Fler artiklar om Spanien

Mäklarkontor i Spanien

Malaga

Classic Living Estates

Classic Living Estates

Classic Living Estates förmedlar Classic Livings egna projekt i Málaga centrum - historiska byggnader som vi förvandlar till moderna bostäder med hög kvalitet – annan nyproduktion samt begagnade bostäder med bra lägen i Málaga stad med omnejd. Vi är professionella, transparenta och tillförlitliga med 100% kundfokus. Välkomna till Málaga!

Fastighetsbyrån

Malaga C

Malaga är staden där du får uppleva kombinationen stadspuls och strandliv, för dig som gillar solkusten är detta knutpunkten och trevligheten själv! Oavsett årstid kommer du att hitta massor med spännande aktiviteter. Stadskärnan bjuder på fantastisk vacker arkitektur, ett rikt kulturliv samt ett brett gastronomiskt utbud.

Balearerna

Buy a Home Mallorca

Mallorca - Buy a Home Mallorca

Med lång erfarenhet och många nöjda kunder sedan 2008, hjälper vi dig att hitta ditt drömboende på Mallorca. Vi har många bostäder till salu, både på hemsidan och opublicerade secret listings. Missa inte vårt trevliga nyhetsbrev med tips på nyinkommet! Maila oss gärna eller kom förbi kontoret i Portixol-Molinar i Palma. Välkommen till Mallorca.

Fastighetsbyrån

Palma de Mallorca

Imponerande berg, storstad, hav och stränder - så kan man kort sammanfatta Mallorca. Det är lätt att förstå vår fascination och kärlek till det vackra och mångsidiga Mallorca då ön har något för alla. Genom vårt breda kontaktnät, erfarenhet och goda lokalkännedom, säkerhetsställer vi att ditt köp genomförs på ett tryggt och smidigt sätt.

Murcia

Fastighetsbyrån

Mar Menor Murcia

Mar Menor Murcia ligger i närheten av både Alicantes flygplats och Torrevieja stad, med både Europas största saltvattenslagun och medelhavet så har man över 250 km kust med prisvärda fastigheter över 3000 soltimmar och årlig medeltemperatur på 18°C. Golf, Sol & Bad, Kultur, Vingårdar, Storstadspuls är några av dragkrafterna till denna gömda pärla.

Kanarieöarna

Fastighetsbyrån

Gran Canaria - San Agustín

Fastighetsbyrån på Gran Canaria erbjuder bostäder över hela ön, från det pulserande livet i Las Palmas med en av världens bästa storstads-stränder till den pittoreska fiskebyn Mogán med blomstrande gränder som tagna från Venedig. Vi på kontoret bor alla på ön sedan lång tid tillbaka och har god lokal förankring i den kanariska livsstilen.

Andalusien

Alamo Real Estate

Costa del Sol – Alamo Real Estate

Som kund hos Alamo får du trygghet genom hela köpet. Vi har mer än 35 års erfarenhet av att sälja bostäder här på Costa del Sol. Du får en personlig mäklare som du hela tiden hjälper dig att hitta det du söker. Från första kontakten via mail eller telefon till den dagen du har lagfarten i din hand. All service får du på svenska. Mäklaren, byggnadsfirman, advokaten och banken pratar du med på ditt eget språk.

Fastighetsbyrån

Estepona

Estepona är en kommun mellan Marbella och Manilva med fantastiska och välskötta stränder och trots turismen har området med sina stränder och sitt kulturliv, behållit den andalusiska charmen. Fastighetsbyråns mäklare i Estepona är ett härligt gäng med lång erfarenhet och mångårig kunskap om området och hjälper dig gärna hitta ditt drömboende!

Fastighetsbyrån

Fuengirola

Välkommen till Fastighetsbyrån i Fuengirola! Vi tror på lokal närvaro, därför både bor och jobbar våra mäklare i Fuengirola. Med en god kännedom om hjälper vi dig att hitta ditt drömboende. Vi är med dig genom hela processen, från start till mål. Välkommen till oss på Fastighetsbyrån Fuengirola!

Svensk fastighetsförmedling

Fuengirola - Svensk Fastighetsförmedling

Våra svenska mäklare i Fuengirola har stor kännedom om bostäder och hur marknaden ser ut, vilket gör att vi kan hjälpa dig att hitta just vad du drömmer om och ser till att allt fungerar tryggt och enkelt med ditt nya bostadsköp. I Fuengirola får du ett modernt stadsliv kombinerat med charmiga och genuina områden. Du hittar alla typer av bekvämligheter, upplevelser, ett stort utbud av nöjen och långa sandstränder där du kan njuta av livet tillsammans med familj och vänner. Varmt välkommen!

Andalucia Development

Marbella - Andalucia Development

Andalucia Development grundades 1981 och har sett den enorma förändringen och tillväxten i Marbella och dess omgivning. Med snart 40 års erfarenhet inom fastighetsmarknaden på Costa del Sol kan Ni känna er säkra med oss som partner. Vårt Skandinaviska team har bred erfarenhet från den spanska och internationella fastighetsmarknaden. Med vår erfarenhet kan vi hjälpa Er med alla del moment vid en fastighetstransaktion. Vi arbetar nära med advokater, notarie, fastighetsutvecklare och servicebolag och kan guida våra kunder i processen att köpa, sälja eller bygga en fastighet i Spanien. Vår personal finns alltid tillgänglig för att svara på Era frågor. Vi pratar spanska, engelska, tyska och de Skandinaviska språken. Om Ni är på besök i Marbella, eller redan bor på Solkusten, är Ni varmt välkomna till vårt kontor på Centro Plaza där vi gärna hjälper er.

Bjurfors

Marbella - Bjurfors

Bjurfors Marbella hjälper dig gärna att hitta din bostad längs med Costa Del Sols kust, från centrala Malaga till Estepona i väst. Vårt område erbjuder allt, från solkustens mest exklusiva bostäder till bostäder med genuin spansk charm. Hör av dig till oss och ta ett steg upp – och ett steg närmare ett uppgraderat liv i solen.

Fastighetsbyrån

Marbella - Nueva Andalucia

Marbella kommun har nästan allt du kan önska dig. Med sina 150 000 invånare och 130 olika nationaliteter finns en känsla av lyx och flärd och en kosmopolitisk känsla som blandas med det äkta, traditionellt spanska. Våra mäklare i Marbella har god lokalkännedom för att hjälpa dig att hitta din drömbostad och finns vid din sida genom hela affären.

Svenska Mäklarhuset

Marbella - Svenska Mäklarhuset

Välkommen till din svenska mäklare på Costa del Sol. Vi har mer än 30 års erfarenhet av att sälja bostäder från Malaga i öster till Marbella och Estepona i väster. Som kund hos Svenska Mäklarhuset får du trygghet genom hela köpet och vi finns vid din sida genom hela köpet. Vi hjälper dig inte bara att hitta din drömbostad, utan även med juridisk rådgivning, finansieringshjälp samt inredning, renovering och design. Kontakta oss helt utan förpliktelse, men det kan bli starten på ditt Spanienboende.

Fastighetsbyrån

Nerja

Charmiga Nerja ligger i mycket natursköna omgivningar på östra Costa del Sol, ca en timme från flygplatsen. Atmosfären i Nerja är lugn och avslappnad och här har många, inte minst svenskar, hittat sitt drömboende i Spanien. Fastighetsbyrån har kontor i Nerja sedan 2011 och stor kunskap om den lokala bostadsmarknaden. Välkomna att höra av er!

Bjurfors

Nerja - Bjurfors

Bjurfors Nerja hjälper dig gärna att hitta din bostad längs med Costa Del Sols kust, och vi täcker hela kuststräckan öster om Málaga stad. Vårt område erbjuder allt, från solkustens mest exklusiva hem till bostäder med genuin spansk charm. Hör av dig till oss och ta ett steg upp – och ett steg närmare ett uppgraderat liv i solen.

Fastighetsbyrån

Torre del Mar

Vill du bo i ett charmigt, expansivt och mycket spanskt område med subtropiskt klimat? Kombinera skidåkning och solande? Bo nära Malaga och flygplatsen? Vi hjälper dig att realisera drömmen om ett boende i vackra Andalusien och vi har alla typer av bostäder till ett jämförelsevis bra pris. Varmt välkomna till oss på kontoret i Torre del Mar!

Katalonien

Fastighetsbyrån

Barcelona C

Barcelona är en fantastisk stad att besöka tack vare dess arkitektur av Gaudí som har omvandlat staden till en av turisternas favoritdestination. Vårt mål är att dessa besökare blir våra kunder och uppfylla deras dröm genom att hitta deras drömbostad. Vårt kontor ligger i hjärtat av Barcelona. Besök oss gärna på kontoret och träffa ett glatt gäng!

Valencia

Fastighetsbyrån

Alicante C/Gran Alacant

Alicante är provinshuvudstad på Costa Blanca kusten här finns ett obegränsat utbud av allt. En spännande blandning av spansk kulturhistoria, vackra hamnar, shopping och fantastisk mat. Våra mäklare i Alicante sätter ett stort värde i att du ska känna dig väl omhändertagen och få en trygg bostadsaffär tillsammans med oss.

Fastighetsbyrån

Altea/Benidorm

Välkomna till Alicanteprovinsens största semesterparadis som sträcker sig från Villajoyosa söder om Benidorm, hela vägen upp till Denia. Vårt starka team består av mycket erfarna och engagerade mäklare sedan starten 2008. Här finner du vackra områden med mycket liv och rörelse året runt.

Bjurfors

Costa Blanca - Bjurfors

Hos oss på Bjurfors arbetar erfarna och engagerade fastighetsrådgivare som är specialister på vårt område. Costa Blanca erbjuder vacker och varierad natur, fantastiska stränder och flera prisbelönta golfbanor. Här finns något för alla och vi hjälper dig mer än gärna till en trygg och lyckad bostadsaffär. Hör av dig till oss och ta ett steg upp – och ett steg närmare ett uppgraderat liv i solen.

Europrestige

Costa Blanca - Europrestige

Vi på Europrestige har erfaranhet av försälning av bostäder över 25 år och hjälper dig att hitta din bostad i Costa Blanca. Vi samarbetar med etablerade advokatbyråer som gör att ditt köp i Spanien blir ett säkert och trygg affär. Vi har svensktalande personal. Du hittar oss även på Facebook med massor av intressanta bostäder.

Hammarlund Homes

Costa Blanca - Hammarlund Homes

Costa Blanca (spanska, betyder "vita kusten") är ett kustområde som tillhör provinsen Alicante i Valenciaregionen på Spaniens sydöstra kust. Världshälsoorganisationen, WHO, klassar kustremsan som en av de mest hälsosamma platserna i världen att bo på. Reumatiker och andra med värk- muskel- eller ledbesvär mår bättre på Costa Blanca. Här skiner solen 320 dagar om året och det behagliga klimatet ger dig energi att utnyttja områdets alla möjligheter.

Lotus Fastigheter

Costa Blanca - Lotus Fastigheter

Lotus är en mäklarbyrå med djupt intresse för sina kunder, har lång erfarenhet av rådgivning till både privat person som företag för att utveckla fastighetsprojekt. Aktiva medlemmar i fastighetsbranschen i landet och deras förhandlingsteknik är nyckeln till framgång så ni kan använda din konkurrensfördel på bästa möjliga sätt.

Svenska Mäklarhuset

Costa Blanca - Svenska Mäklarhuset

Välkommen till din svenska mäklare på Costa Blanca. Vi har mer än 30 års erfarenhet av att sälja bostäder från Dénia norr och San Pedro i söder. Som kund hos Svenska Mäklarhuset får du trygghet genom hela köpet och vi finns vid din sida genom hela köpet. Vi hjälper dig inte bara att hitta din drömbostad, utan även med juridisk rådgivning, finansieringshjälp samt inredning, renovering och design. Kontakta oss helt utan förpliktelse, men det kan bli starten på ditt Spanienboende.

Fastighetsbyrån

Torrevieja

Torrevieja med omnejd har fina stränder - några i direkt anslutning till stadskärnan. Vi finner mysiga restauranger, trevliga hamnar, ett levande dag- och nattliv och vackra naturreservat vid saltsjöarna. Dessutom bra service hela året om och ett flertal båthamnar och golfbanor. Våra mäklare vill ge er – mer än en bostad, ett hem en livsstil!

Svensk fastighetsförmedling

Torrevieja - Svensk Fastighetsförmedling

Våra svenska mäklare i Torrevieja lyssnar till dina behov och gör ditt liv lite enklare, vare sig du ska köpa eller sälja en bostad. Kanske söker du en lägenhet mitt i smeten med restaurangerna utanför dörren och trottoarer som kantras av uteserveringar? Vill du kunna gå till golfklubben eller är det stranden som lockar utanför dörren? Här på Costa Blanca finns något för alla smaker. Torrevieja och de populära områdena runt om kring är en solig favorit både för spanjorerna själva och oss svenskar. Varmt välkommen!