Mäklarens bästa tips – så gör du en bra bostadsaffär i Spanien
Detta är en annons från Bjurfors.
Att köpa bostad i Spanien kan kännas som ett stort steg. Men med några goda råd blir affären bättre och tryggare.

Drömmer du om ett semesterboende i Spanien? Eller är jakten på ett hus i solen redan i gång? För en lyckad och trygg bostadsaffär finns en rad saker att tänka på. Det kan låta som en självklarhet, men a och o är att välja en bostad som utgår från just dina behov. Området bör väljas med omsorg menar Sandra Cakebread, som är mäklare på Bjurfors Real Estate och expert på den spanska bostadsmarknaden.
– Ett område som är expansivt och populärt, med bra kommunikationer från Sverige och andra länder är att rekommendera. Då kommer bostadsvärdet att bestå. Har du tänkt hyra ut bostaden bör du ta reda på detaljer kring uthyrningsmöjligheterna och vilka lagar och regler som gäller i just den regionen.
Vill du se vilka bostäder Bjurfors förmedlar i Spanien – läs mer här.
Välj en köpmäklare
Det kan också vara bra att känna till att spanska mäklare har en lite annan roll än i Sverige. Här väljer du en köpmäklare du har förtroende för, som skannar av utbudet – oavsett var bostaden publiceras.
– Köpmäklaren fungerar som en rådgivare, från visning till budgivning och tillträde. Den personen kan svara på frågor och rekommendera viktiga kontakter som juridiskt ombud, besiktning, eller städ- och uthyrningsfirmor.
Budgivningen skiljer sig också från den vi är vana vid i Sverige.
– Det blir sällan budgivning mellan flera köpare samtidigt, i stället förhandlar säljare och köpare enskilt. Slutpriset hamnar oftast strax under utgångspriset.
Vikten av ett juridiskt ombud
Det är viktigt att ha ett juridiskt ombud vid bostadsköp i Spanien. Advokaten ser till att allting är lagligt och korrekt registrerat. De säkerställer även att det inte finns några skulder på bostaden samt hjälper till med spanska personnummer och överföring av avtal för el, vatten och andra driftskostnader.
Vill du köpa bostad i Spanien? Så går det till.

Sätt en budget
Var noggrann när du sätter budgeten för vad bostaden får kosta. Och glöm inte att räkna in kostnader för jurist och inskrivning, som uppgår till cirka 10–15 procent av köpeskillingen. Utöver det bör du ha en kontantinsats på runt 30 procent av köpeskillingen.
– I och med att euron har stärkts kan det bli en bättre affär om lånet tas i euro med bostaden som säkerhet. Då slipper du dessutom ta nya lån på din bostad i Sverige.
Finns det några vanliga misstag som man bör undvika?
– Ja, att man försöker hinna med så många visningar som möjligt. Var selektiv, annars blir det bara rörigt. Att se tio bostäder på samma dag blir bara tröttsamt. Välj hellre ut två, tre stycken. Det kan också vara bra att veta att flyttstädning av bostaden inte ingår när man köper bostad i Spanien, säger Sandra Cakebread avslutningsvis.