Mäklarens bästa tips – så gör du en bra bostadsaffär i Spanien

Detta är en annons från Bjurfors.

Att köpa bostad i Spanien kan kännas som ett stort steg. Men med några goda råd blir affären bättre och tryggare.

Drömmer du om ett semesterboende i Spanien? Eller är jakten på ett hus i solen redan i gång? För en lyckad och trygg bostadsaffär finns en rad saker att tänka på. Det kan låta som en självklarhet, men a och o är att välja en bostad som utgår från just dina behov. Området bör väljas med omsorg menar Sandra Cakebread, som är mäklare på Bjurfors Real Estate och expert på den spanska bostadsmarknaden.

– Ett område som är expansivt och populärt, med bra kommunikationer från Sverige och andra länder är att rekommendera. Då kommer bostadsvärdet att bestå. Har du tänkt hyra ut bostaden bör du ta reda på detaljer kring uthyrningsmöjligheterna och vilka lagar och regler som gäller i just den regionen.

Vill du se vilka bostäder Bjurfors förmedlar i Spanien – läs mer här.

Välj en köpmäklare

Det kan också vara bra att känna till att spanska mäklare har en lite annan roll än i Sverige. Här väljer du en köpmäklare du har förtroende för, som skannar av utbudet – oavsett var bostaden publiceras.

– Köpmäklaren fungerar som en rådgivare, från visning till budgivning och tillträde. Den personen kan svara på frågor och rekommendera viktiga kontakter som juridiskt ombud, besiktning, eller städ- och uthyrningsfirmor.

Budgivningen skiljer sig också från den vi är vana vid i Sverige.

– Det blir sällan budgivning mellan flera köpare samtidigt, i stället förhandlar säljare och köpare enskilt. Slutpriset hamnar oftast strax under utgångspriset.

Vikten av ett juridiskt ombud

Det är viktigt att ha ett juridiskt ombud vid bostadsköp i Spanien. Advokaten ser till att allting är lagligt och korrekt registrerat. De säkerställer även att det inte finns några skulder på bostaden samt hjälper till med spanska personnummer och överföring av avtal för el, vatten och andra driftskostnader.

Vill du köpa bostad i Spanien? Så går det till.

Sätt en budget

Var noggrann när du sätter budgeten för vad bostaden får kosta. Och glöm inte att räkna in kostnader för jurist och inskrivning, som uppgår till cirka 10–15 procent av köpeskillingen. Utöver det bör du ha en kontantinsats på runt 30 procent av köpeskillingen.

– I och med att euron har stärkts kan det bli en bättre affär om lånet tas i euro med bostaden som säkerhet. Då slipper du dessutom ta nya lån på din bostad i Sverige.

Finns det några vanliga misstag som man bör undvika?

– Ja, att man försöker hinna med så många visningar som möjligt. Var selektiv, annars blir det bara rörigt. Att se tio bostäder på samma dag blir bara tröttsamt. Välj hellre ut två, tre stycken. Det kan också vara bra att veta att flyttstädning av bostaden inte ingår när man köper bostad i Spanien, säger Sandra Cakebread avslutningsvis.

Missa inte din drömbostad i Spanien – skapa bevakning här.

Fler artiklar om Spanien

Mäklarkontor i Spanien

Andalusien

Marbella Estates

Costa del Sol – Marbella Estates

Vår erfarenhet och historik sträcker sig ända tillbaka till 1989. Idag är vi ett 100% svenskägt mäklarföretag med en internationell prägel. Vi är en auktoriserad spansk mäklare. Ända sedan begynnelsen av vår verksamhet har Marbella Estates vuxit och frodats så att vi idag är stolta över att vara en av de ledande fastighetsbyråerna i det mest exklusiva området på Costa Del Sol – det som kallas för The Golden Triangle och består av kommunerna Marbella, Estepona och Benahavis. Vi är ett oberoende fastighetsbolag med målsättningen att erbjuda våra kunder professionell service av högsta kvalitet som bygger på förtroende och respekt. För dig som spekulant, hjälper vi dig med allt när det gäller att hitta rätt objekt, förhandla fram bästa pris och genomföra köpet på ett smidigt sätt. Vi blir alltid rekommenderade av våra tidigare kunder!

Läs mer på hemsidan
SkandiaMäklarna

Estepona - SkandiaMäklarna

Allt fler upptäcker Estepona, den tättbebyggda och charmiga gamla stan har fått sig en ‘’make-over’’. Stadens visionära borgmästare har inte bara låtit renovera alla gator med kullersten, utan också klätt varje vägg med färggranna blomkurkor fyllda med prunkande pelargoner.  Staden lever verkligen upp till sitt namn: ‘’El Jardin de Costa del Sol’’ som betyder Trädgården i Costa del Sol. Här lever du i ett behagligt klimat året runt och har nära till både hav och stadsliv. Med SkandiaMäklarnas hjälp går det enkelt att både hitta boende eller sälja sitt nuvarande bostad. Kontakta oss för mer information. Välkommen!

Läs mer på hemsidan
Andalucia Development

Marbella - Andalucia Development

Andalucia Development grundades 1981 och har sett den enorma förändringen och tillväxten i Marbella och dess omgivning. Med snart 40 års erfarenhet inom fastighetsmarknaden på Costa del Sol kan Ni känna er säkra med oss som partner. Vårt Skandinaviska team har bred erfarenhet från den spanska och internationella fastighetsmarknaden. Med vår erfarenhet kan vi hjälpa Er med alla del moment vid en fastighetstransaktion. Vi arbetar nära med advokater, notarie, fastighetsutvecklare och servicebolag och kan guida våra kunder i processen att köpa, sälja eller bygga en fastighet i Spanien. Vår personal finns alltid tillgänglig för att svara på Era frågor. Vi pratar spanska, engelska, tyska och de Skandinaviska språken. Om Ni är på besök i Marbella, eller redan bor på Solkusten, är Ni varmt välkomna till vårt kontor på Centro Plaza där vi gärna hjälper er.

Läs mer på hemsidan
SkandiaMäklarna

Marbella - SkandiaMäklarna

6 mil väster om Malaga ligger mytomspunna Marbella. Marbella andas lyx och jetsetliv. Det bor 100.000 invånare i Marbella vars kommun kantas av en 20 km lång sandstrand med Puerto Banus i väster upp till den pittoreska hamnbyn Cabopino i öster. Till Marbella kommer folk för att äta på utsökta restauranger, spela Golf i ett närmast oändligt utbud av banor, bada eller idrotta. I Marbella hittar Du precis allt!

Läs mer på hemsidan
Space Fastighetsbyrå Costa del Sol

Space Fastighetsbyrå Costa del Sol

Välkommen till Space Fastighetsbyrå , din svenska mäklare på Costa del Sol. Vårt team av fastighetskoordinatorer och fastighetsexperter är engagerade i att hjälpa dig att hitta ditt hem i solen. Med över 30 års erfarenhet finns vi här för att hjälpa dig i varje steg i processen. Vi förstår att mycket frågor kan dyka upp vid köp av bostad utomlands och därför kan du känna dig trygg med att vi kommer finnas vid din sida genom hela köpprocessen.

Läs mer på hemsidan

Balearerna

ENGEL & VÖLKERS

Mallorca – ENGEL & VÖLKERS

Upptäck Mallorca med Engel & Völkers, den ledande mäklaren på ön. Med över 30års erfarenhet, är Engel & Völkers din pålitliga partner för att hitta det perfekta boendet på Mallorca. Med ett nätverk av 20 mäklarkontor spridda över ön, har du tillgång till dom mest exklusiva boenden i dom bästa lägena.

Läs mer på hemsidan
Bjurfors

Mallorca - Bjurfors

Ska du göra bostadsaffär på Mallorca? Våra dedikerade mäklare på plats finns här för dig, oavsett om du ska köpa eller sälja. Vi guidar dig så att din bostadsaffär blir så lyckad som möjligt. Kanske vet du redan nu vad du söker, och var. Det kanske ska vara en charmig lägenhet i Palma stad? Eller en villa med storslagen utsikt i Son Vida eller Santa Ponsa? För dig som just börjat fundera på en bostad på ön, så är det bra att veta att våra mäklare gärna guidar dig till vilka områden och bostäder som bäst passar just dig, dina önskemål och intressen. Hör av dig till oss och ta ett steg upp – och ett steg närmare ett uppgraderat liv i solen.

Läs mer på hemsidan
Buy a Home Mallorca

Mallorca - Buy a Home Mallorca

Med lång erfarenhet och många nöjda kunder sedan 2008, hjälper vi dig att hitta ditt drömboende på Mallorca. Vi har många bostäder till salu, både på hemsidan och opublicerade secret listings. Missa inte vårt trevliga nyhetsbrev med tips på nyinkommet! Maila oss gärna eller kom förbi kontoret i Portixol-Molinar i Palma. Välkommen till Mallorca.

Läs mer på hemsidan
Fastighetsbyrån

Palma de Mallorca

Imponerande berg, storstad, hav och stränder - så kan man kort sammanfatta Mallorca. Det är lätt att förstå vår fascination och kärlek till det vackra och mångsidiga Mallorca då ön har något för alla. Genom vårt breda kontaktnät, erfarenhet och goda lokalkännedom, säkerhetsställer vi att ditt köp genomförs på ett tryggt och smidigt sätt.

Läs mer på hemsidan

Hela Spanien

Homevest

Spanien – Homevest

Homevest förenklar ansökandet av bolån i Spanien och ger dig tillgång till erbjudanden från de bästa bankerna för svenska bostadsköpare. Fyll i din information, ladda upp dina dokument och jämför dina personliga bankerbjudanden, allt i en och samma plattform. Våra experter hjälper dig från början till slut, utan några extra avgifter.

Läs mer på hemsidan

Malaga

Classic Living Estates

Classic Living Estates

Classic Living Estates förmedlar Classic Livings egna projekt i Málaga centrum - historiska byggnader som vi förvandlar till moderna bostäder med hög kvalitet – annan nyproduktion samt begagnade bostäder med bra lägen i Málaga stad med omnejd. Vi är professionella, transparenta och tillförlitliga med 100% kundfokus. Välkomna till Málaga!

Läs mer på hemsidan
Inmobiliaria International

Inmobiliaria International, Malaga

Vi hjälper dig att hitta rätt bostad, på rätt läge till rätt pris. Med tjugo års erfarenhet och tusentals bostadsförsäljningar har vi en unik insikt och kunskap om bostadsmarknaden i Malaga med omnejd. Som kund till oss kommer du uppskatta att vi gör det där lilla extra, är lyhörda- och har genuint intresse av att du ska känna dig nöjd och trygg med alla delar av ditt bostadsköp. Våra många återkommande kunder berättar att de speciellt uppskattar vårt stora och etablerade kontaktnät med fastighet sägare. Detta innebär att vi ofta kan visa passande bostäder till dig som ännu inte kommit ut på marknaden. Hör av dig till oss idag och berätta allt om drömbostaden du letar efter

Läs mer på hemsidan
Fastighetsbyrån

Malaga C

Malaga är staden där du får uppleva kombinationen stadspuls och strandliv, för dig som gillar solkusten är detta knutpunkten och trevligheten själv! Oavsett årstid kommer du att hitta massor med spännande aktiviteter. Stadskärnan bjuder på fantastisk vacker arkitektur, ett rikt kulturliv samt ett brett gastronomiskt utbud.

Läs mer på hemsidan
Svenska Mäklarhuset

Svenska Mäklarhuset Nerja

Välkommen till din svenska mäklare i Nerja. Vi har mer än 30 års erfarenhet av att sälja bostäder och som kund hos Svenska Mäklarhuset får du trygghet genom hela köpet och vi finns vid din sida genom hela köpet. Vi hjälper dig inte bara att hitta din drömbostad, utan även med juridisk rådgivning, finansieringshjälp samt inredning, renovering och design. Kontakta oss helt utan förpliktelse, det kan bli starten på ditt nya Spanienboende. Vi erbjuder även våra kunder att komma och träffa oss på vårt Utlandskontor i centrala Stockholm .

Läs mer på hemsidan
Svenska Mäklarhuset

Svenska Mäklarhuset, Fuengirola

Välkommen till din svenska mäklare i Fuengirola. Vi har mer än 30 års erfarenhet av att sälja bostäder och som kund hos Svenska Mäklarhuset får du trygghet genom hela köpet och vi finns vid din sida genom hela köpet. Vi hjälper dig inte bara att hitta din drömbostad, utan även med juridisk rådgivning, finansieringshjälp samt inredning, renovering och design. Kontakta oss helt utan förpliktelse, det kan bli starten på ditt nya Spanienboende. Vi erbjuder även våra kunder att komma och träffa oss på vårt Utlandskontor i centrala Stockholm.

Läs mer på hemsidan

Marbella

Våningen & Villan

Marbella - Våningen & Villan

Har du drömt om att äga en bostad på Costa del sol med Europas bästa väder. Våra svenska mäklare med kontor i Nueva Andalucia hjälper dig att hitta hem på spanska solkusten. Vi förmedlar bostäder över hela kusten och vi hjälper dig med din bostadsaffär från start till mål. Om ni behöver hjälp med inredning, styling, juridiskt hjälp, renovering mm så samarbetar vi med många olika företag för att kunna erbjuda er en komplett service runt er bostadsaffär. Besök oss gärna på vårat kontor på Centro Plaza i Nueva Andalucia eller gå in på våran hemsida och skicka en intresseanmälan så hör vi av oss!

Läs mer på hemsidan
Unik Real Estate

Marbella – Unik Real Estate

UNIK Fastighetsförmedling grundades på idén att förenkla och skapa en unik upplevelse för våra kunder. Med dessa tankar i åtanke tog vi steget ut till att bli en passionerad fastighetsmäklare som har som mål att etablera en trygg och solid närvaro i fastighetsbranschen. Det vi värdesätter mest är kundnöjdhet och service, vi tror att dessa två pelare har varit nyckeln till att vi har kunnat nå den nivå vi ville uppnå. Unik Fastighetsförmedling är Sveriges högst presterande fastighetsmäklare. Vi är kända för tre saker: 1. Vi har flest rekommendationer 2020/21/22. 2. Vi har flest försäljningar i Stockholm. 3. Vi ger alltid 120 procent. Varför Marbella? Vi har haft Marbella i sikte länge, men ville först avvakta tills varumärket var riktigt starkt hemma, så att våra kunder skall känna samma trygghet där, som det gör här. Efter 5 år med bra meriter i branschen kände vi oss redo. Vi ser att Marbella växer mer och mer och många svenskar flyttar hit permanent. Vi ser fler svenska mataffärer, fler svenska verksamheter samt att många av våra kunder har egna hem i Marbella och de har efterfrågat vår tjänst även där, så det blev en mycket naturlig övergång. Vi känner oss mycket tacksamma för detta och har insett att vi har mycket att bidra med på den här marknaden.

Läs mer på hemsidan