Hemnets logoBostäder i Sverige

”Klimatet i Spanien är underbart”

Jessica Lasses och hennes familj flyttade till spanska sydkusten har inte ångrat det en sekund sedan dess.

Jessica Lasses och hennes familj hade tröttnat på det svenska vinterhalvåret. För att slippa undan kylan och mörkret testade de att bo i Thailand under en period.

– Där insåg vi att vi ville hitta något liknande fast närmre Sverige, och med en enklare infrastruktur. Vi kollade runt lite, bland annat efter svenska skolor, och fastnade ganska snart för Marbella i Spanien och närmare bestämt området Nueva Andalucia.

Jessica Lasses arbetar som mediesäljare. Mycket av hennes arbete fungerar att sköta på distans. Ungefär var sjätte vecka reser hon till Stockholm för att träffa kunder.

– Jag jobbar hårt för att bevisa för min arbetsgivare att upplägget funkar, säger hon med ett skratt.

Just idag är det 16 grader och mulet på spanska sydkusten men generellt är klimatet underbart, förklarar hon över telefon.

Hon är särskilt nöjd med barnens skola.

– Kvaliteten är lika hög som hemma men skillnaden är att föräldrarna här är mer engagerade i barnens skolgång. Det är inte samma stress, man dröjer sig ofta kvar efter skolan och pratar med folk. Personligen har jag blivit en mer engagerad förälder sedan vi flyttade hit.

Bostadsmarknaden i Spanien beskriver Jessica Lasses som lite mer oförutsägbar än den svenska.

– Hemma vet man ungefär vad saker och ting kostar. I Spanien är det mer vilda västern. En säljare sträcker upp fingret i luften och säger: ’jag vill ha fem miljoner för min lägenhet’. Och så får alla mäklare försöka sälja den. Detta gör att samma hem kan ligga ute på 30 olika mäklarfirmor. Mellan tummen och pekfingret ligger priserna här på ungefär 50 000 kr/kvm. Sedan beror det förstås på läge och standard.  

I spanska banker brukar man få låna upp till 70 procent av fastighetens värde. Men ett gott råd är att skaffa en advokat.

– När man köper bostad i Spanien krävs massor av dokumentation och pappersstämplar. Man får därför räkna med att det kostar mellan 10 och 15 procent utöver köpeskillingen att få köpet genomfört.

Efterfrågan på boenden på den spanska sydkusten är hög. Jessica Lasses förklarar att många finansierar sina bostadsköp genom att hyra ut under de perioder de själva inte är på plats.

– För att det ska vara lagligt krävs ett papper från myndigheterna, ett slags uthyrningslicens, men alla här är inte nogräknade med detta har vi märkt.

Vill man hitta lägre bostadspriser behöver man inte köra långt från Marbella.

– En kort bilfärd söderut ligger orter som Estepona och San Pedro, där bor fler spanjorer och det är fint och genuint och något billigare.

Fler artiklar om Spanien

Mäklarkontor i Spanien

Malaga

Classic Living Estates

Classic Living Estates

Classic Living Estates förmedlar Classic Livings egna projekt i Málaga centrum - historiska byggnader som vi förvandlar till moderna bostäder med hög kvalitet – annan nyproduktion samt begagnade bostäder med bra lägen i Málaga stad med omnejd. Vi är professionella, transparenta och tillförlitliga med 100% kundfokus. Välkomna till Málaga!

Fastighetsbyrån

Malaga C

Malaga är staden där du får uppleva kombinationen stadspuls och strandliv, för dig som gillar solkusten är detta knutpunkten och trevligheten själv! Oavsett årstid kommer du att hitta massor med spännande aktiviteter. Stadskärnan bjuder på fantastisk vacker arkitektur, ett rikt kulturliv samt ett brett gastronomiskt utbud.

Balearerna

Fastighetsbyrån

Palma de Mallorca

Imponerande berg, storstad, hav och stränder - så kan man kort sammanfatta Mallorca. Det är lätt att förstå vår fascination och kärlek till det vackra och mångsidiga Mallorca då ön har något för alla. Genom vårt breda kontaktnät, erfarenhet och goda lokalkännedom, säkerhetsställer vi att ditt köp genomförs på ett tryggt och smidigt sätt.

Murcia

Fastighetsbyrån

Mar Menor Murcia

Mar Menor Murcia ligger i närheten av både Alicantes flygplats och Torrevieja stad, med både Europas största saltvattenslagun och medelhavet så har man över 250 km kust med prisvärda fastigheter över 3000 soltimmar och årlig medeltemperatur på 18°C. Golf, Sol & Bad, Kultur, Vingårdar, Storstadspuls är några av dragkrafterna till denna gömda pärla.

Kanarieöarna

Fastighetsbyrån

Gran Canaria - San Agustín

Fastighetsbyrån på Gran Canaria erbjuder bostäder över hela ön, från det pulserande livet i Las Palmas med en av världens bästa storstads-stränder till den pittoreska fiskebyn Mogán med blomstrande gränder som tagna från Venedig. Vi på kontoret bor alla på ön sedan lång tid tillbaka och har god lokal förankring i den kanariska livsstilen.

Andalusien

Fastighetsbyrån

Estepona

Estepona är en kommun mellan Marbella och Manilva med fantastiska och välskötta stränder och trots turismen har området med sina stränder och sitt kulturliv, behållit den andalusiska charmen. Fastighetsbyråns mäklare i Estepona är ett härligt gäng med lång erfarenhet och mångårig kunskap om området och hjälper dig gärna hitta ditt drömboende!

Fastighetsbyrån

Fuengirola

Välkommen till Fastighetsbyrån i Fuengirola! Vi tror på lokal närvaro, därför både bor och jobbar våra mäklare i Fuengirola. Med en god kännedom om hjälper vi dig att hitta ditt drömboende. Vi är med dig genom hela processen, från start till mål. Välkommen till oss på Fastighetsbyrån Fuengirola!

Fastighetsbyrån

Marbella - Nueva Andalucia

Marbella kommun har nästan allt du kan önska dig. Med sina 150 000 invånare och 130 olika nationaliteter finns en känsla av lyx och flärd och en kosmopolitisk känsla som blandas med det äkta, traditionellt spanska. Våra mäklare i Marbella har god lokalkännedom för att hjälpa dig att hitta din drömbostad och finns vid din sida genom hela affären.

Fastighetsbyrån

Nerja

Charmiga Nerja ligger i mycket natursköna omgivningar på östra Costa del Sol, ca en timme från flygplatsen. Atmosfären i Nerja är lugn och avslappnad och här har många, inte minst svenskar, hittat sitt drömboende i Spanien. Fastighetsbyrån har kontor i Nerja sedan 2011 och stor kunskap om den lokala bostadsmarknaden. Välkomna att höra av er!

Fastighetsbyrån

Torre del Mar

Vill du bo i ett charmigt, expansivt och mycket spanskt område med subtropiskt klimat? Kombinera skidåkning och solande? Bo nära Malaga och flygplatsen? Vi hjälper dig att realisera drömmen om ett boende i vackra Andalusien och vi har alla typer av bostäder till ett jämförelsevis bra pris. Varmt välkomna till oss på kontoret i Torre del Mar!

Katalonien

Fastighetsbyrån

Barcelona C

Barcelona är en fantastisk stad att besöka tack vare dess arkitektur av Gaudí som har omvandlat staden till en av turisternas favoritdestination. Vårt mål är att dessa besökare blir våra kunder och uppfylla deras dröm genom att hitta deras drömbostad. Vårt kontor ligger i hjärtat av Barcelona. Besök oss gärna på kontoret och träffa ett glatt gäng!

Valencia

Fastighetsbyrån

Alicante C/Gran Alacant

Alicante är provinshuvudstad på Costa Blanca kusten här finns ett obegränsat utbud av allt. En spännande blandning av spansk kulturhistoria, vackra hamnar, shopping och fantastisk mat. Våra mäklare i Alicante sätter ett stort värde i att du ska känna dig väl omhändertagen och få en trygg bostadsaffär tillsammans med oss.

Fastighetsbyrån

Altea/Benidorm

Välkomna till Alicanteprovinsens största semesterparadis som sträcker sig från Villajoyosa söder om Benidorm, hela vägen upp till Denia. Vårt starka team består av mycket erfarna och engagerade mäklare sedan starten 2008. Här finner du vackra områden med mycket liv och rörelse året runt.

Hammarlund Homes

Costa Blanca

Costa Blanca (spanska, betyder "vita kusten") är ett kustområde som tillhör provinsen Alicante i Valenciaregionen på Spaniens sydöstra kust. Världshälsoorganisationen, WHO, klassar kustremsan som en av de mest hälsosamma platserna i världen att bo på. Reumatiker och andra med värk- muskel- eller ledbesvär mår bättre på Costa Blanca. Här skiner solen 320 dagar om året och det behagliga klimatet ger dig energi att utnyttja områdets alla möjligheter.

Fastighetsbyrån

Torrevieja

Torrevieja med omnejd har fina stränder - några i direkt anslutning till stadskärnan. Vi finner mysiga restauranger, trevliga hamnar, ett levande dag- och nattliv och vackra naturreservat vid saltsjöarna. Dessutom bra service hela året om och ett flertal båthamnar och golfbanor. Våra mäklare vill ge er – mer än en bostad, ett hem en livsstil!