Kroatiens bästa öar – från glamour till orörd natur

Mljet

Njut i nationalpark, Mljet

Världsnaturfonden har utnämnt svåruttalade Mljet till ett av de få kvarvarande paradisen i Medelhavet. Och det är lätt att förstå varför. Hela den norra delen av ön är en nationalpark, där turkosa saltvattensjöar möter djupa grönskande skogar och ackompanjeras av doften av pinje. Till Mljet åker du inte för att shoppa, bo på lyxhotell eller dricka cocktails, i stället är det den orörda naturen och tystnaden som är dragplåstren. Hyr en cykel och trampa runt sjöarna i denna pärla, endast en dryg timme från Dubrovnik med snabbgående katamaran.

Dugi Otik

Orörd pärla, Dugi Otik Den långsmala ön utanför Zadar, 45 kilometer på längden men endast 4 kilometer på bredden har länge varit en av de mest oupptäckta och närmast bortglömda öarna i skärgården. Ungefär 2 000 åretruntboende fördelade på 11 små byar kan än så länge njuta av stillheten och den bedårande utsikten från de klipporna som stupar ned i havet, eftersom relativt få turister hittar hit. Men det lär inte dröja länge innan betydligt fler hittar hit till orörda, perfekta miljöer för vandring, cykling, klättring och inte minst dykning.

Vis

Magisk grotta, Vis

Längst ut i skärgården, så långt från fastlandet man kan komma, tornar Vis upp sig ur Adriatiska havet. Mellan 1950 och 1989 tjänade ön som en av den jugoslaviska flottans viktigaste marinbaser, och även om ön blivit allt mer populär senaste åren, inte minst bland seglare, finns fortfarande en känsla av oupptäckt pärla. Själva huvudattraktionen här, förutom små mysiga vattennära restauranger, är den blå grottan vid Biševo. Närmast magisk och spännande, men tyvärr välupptäckt bland turisterna, så försök undvika helger i juli och augusti.

Hvar

Internationell glamour, Hvar

Glammigt, lyxigt och trendigt. Hvar sticker ut bland grannöarna genom en air av internationell jetset. Här finns gott om lyxhotell, och den senaste nykomlingen är Maslina Resort, med lyxlugn i fokus. Sex sammanbundna paviljonger och tre privata villor vid strandkanten utgör denna oas i byn Stari Grad på norra sidan av ön. Lika exklusivt är hotellet Palmižana på en liten holme strax utanför Hvar stad. Med sitt läge i Adriatiska havet, och med en levande fiskehamn, är så klart fisk och skaldjur i fokus i Hvar. Tjusiga Passarola ligger precis vid katedralen i gamla stan och här är paradrätterna hemgjord hummerpasta och skaldjursrisotto.

Rab

Romantiska promenader, Rab

År 1177 besökte påve Alexander III Rab, och till festligheterna bakades en speciell mandelkaka, Rapska torta, som sedan dess blivit öns signatur. Självklart åker man inte hela vägen hit för att äta en mandelkaka, snarare är det de vackra vyerna, de medeltida husen och gränderna, de sandiga stränderna och de romantiska restaurangerna som lockar. Men glöm inte att avsluta med den delikata kakan. Långt ifrån lika glamouröst som exempelvis Hvar, men fullspäckat med lantlig och rustik charm.

Fler artiklar om Kroatien

Mäklarkontor i Kroatien

Kroatien

Biliskov Real Estate

Kroatien – Biliskov Real Estate

Hitta ditt drömhus i Kroatien med oss! Utforska fantastiska fastigheter längs den adriatiska kusten. Från charmiga villor till moderna lägenheter, vi har allt. Expertvägledning för svenska köpare. Ditt medelhavsparadis väntar! Kontakta oss gärna redan idag.

Läs mer på hemsidan
Svenska Mäklarhuset

Svenska Mäklarhuset Kroatien

Välkommen till din svenska mäklare i Kroatien. Vi har mer än 30 års erfarenhet av att sälja bostäder och som kund hos Svenska Mäklarhuset får du trygghet genom hela köpet och vi finns vid din sida genom hela köpet. Vi hjälper dig inte bara att hitta din drömbostad, utan även med juridisk rådgivning, finansieringshjälp samt inredning, renovering och design. Kontakta oss helt utan förpliktelse, det kan bli starten på ditt nya Kroatienboende. Vi erbjuder även våra kunder att komma och träffa oss på vårt Utlandskontor i centrala Stockholm.

Läs mer på hemsidan
Development & apartments

Ugljan – Development & apartments

Välkommen till ön Ugljan och våra lyxiga lägenheter som finns till salu! Ön Ugljan är en av de vackraste platserna i Kroatien, känd för sin fantastiska natur, pittoreska stränder och rika kulturarv. Lägenheter låter dig inte bara njuta av alla fördelar som kommer med ett modernt och lyxigt boende med pool och garage, utan även denna fantastiska plats.

Läs mer på hemsidan