Så köper du en bostad i Kroatien

Med lägre bostadspriser än exempelvis Spanien och Portugal har många svenskar fått upp ögonen för den kroatiska bostadsmarknaden. I den här artikeln har vi samlat några saker som är bra att ha koll på inför bostadsköpet i Kroatien.

Dubrovnik

Sedan Kroatien blev medlen i EU har processen att köpa bostad i landet som icke-medborgare blivit enklare än innan. För att få en smidig process är det bra att tidigt ta kontakt med en mäklare som kan hjälpa dig med språket, lagar och förståelsen för den lokala kulturen. Det finns fler svenska mäklarkedjor som har kontor runt om i Kroatien.

Några detaljer som är värda att känna till är att det oftast betalas en handpenning på drygt 10 procent av köpeskillingen. Utöver köpeskillingen behöver du som köpare också betala en fastighetsskatt på 3 procent av fastighetens värde.

Nyproducerat och gammalt

I Kroatien har det de senaste åren byggts mycket nyproducerade bostäder med fokus på utlandsköpare. Precis som i andra europeiska länder är det viktigt att få hjälp av mäklare vid köp av nyproduktion, särskilt ifall det är ett projekt som ännu inte är byggt.

Det finns också mycket äldre bostäder där skicket kan vara ganska illa, se till att undersöka huset noggrant så att du inte får en otrevlig överraskning i efterhand i form av skador på huset.

De mest populära områden i Kroatien för svenska bostadsköpare är Pula i norra delarna av landet samt i de södra delarna kring Dubrovnik och öarna Hvar och Brac.

Fler artiklar om Kroatien

Mäklarkontor i Kroatien

Kroatien

Biliskov Real Estate

Kroatien – Biliskov Real Estate

Hitta ditt drömhus i Kroatien med oss! Utforska fantastiska fastigheter längs den adriatiska kusten. Från charmiga villor till moderna lägenheter, vi har allt. Expertvägledning för svenska köpare. Ditt medelhavsparadis väntar! Kontakta oss gärna redan idag.

Läs mer på hemsidan
Svenska Mäklarhuset

Svenska Mäklarhuset Kroatien

Välkommen till din svenska mäklare i Kroatien. Vi har mer än 30 års erfarenhet av att sälja bostäder och som kund hos Svenska Mäklarhuset får du trygghet genom hela köpet och vi finns vid din sida genom hela köpet. Vi hjälper dig inte bara att hitta din drömbostad, utan även med juridisk rådgivning, finansieringshjälp samt inredning, renovering och design. Kontakta oss helt utan förpliktelse, det kan bli starten på ditt nya Kroatienboende. Vi erbjuder även våra kunder att komma och träffa oss på vårt Utlandskontor i centrala Stockholm.

Läs mer på hemsidan
Development & apartments

Ugljan – Development & apartments

Välkommen till ön Ugljan och våra lyxiga lägenheter som finns till salu! Ön Ugljan är en av de vackraste platserna i Kroatien, känd för sin fantastiska natur, pittoreska stränder och rika kulturarv. Lägenheter låter dig inte bara njuta av alla fördelar som kommer med ett modernt och lyxigt boende med pool och garage, utan även denna fantastiska plats.

Läs mer på hemsidan