Hemnets logoBostäder i Sverige

Så köper du bostad i Spanien

Drömmer du om varma kvällar i den spanska hettan? Att köpa en bostad utomlands är en dröm för många, men innan köpet är det viktigt att ha koll på vissa detaljer. Som tur är har vi samlat vad som krävs i Spanien här. 

Granada, Spanien.

Svenskar har under många år varit en av de största utländska köpgrupperna av bostäder i Spanien, även om vi halkade ner till nionde plats i första kvartalet 2019, enligt siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten. Det är en minskning med 34 procent i jämförelse med motsvarande period 2018. En svag krona kan vara en orsak till minskningen, men det kan också vara så att svenskar sökt sig till andra länder.

Stora skillnader

Oavsett var i världen du köper en bostad är det viktigt känna till att det är stora skillnader i hur banker och bostadsmarknader fungerar. Visste du till exempel att ute i Europa är det ovanligt med bostadsrätter, istället är det ägarlägenheter som dominerar. 

En ägarlägenhet ger, till skillnad från en bostadsrätt, ett direkt ägande. Det innebär att du själv bestämmer när och hur du vill renovera och om du vill hyra ut din bostad. Även juridisk person har möjlighet att köpa en ägarlägenhet. Men samtidigt råder det hårda regler kring uthyrning av bostäder i spanska Katalonien och andra regioner. Ja, det krävs helt enkelt en hel del lokal kunskap innan du ger dig ut på marknaden. 

Mäklare på plats

Det bästa sättet för att känna sig säker är att kontakta en etablerad svensk mäklare på plats i den ort där du vill köpa. Det ger dig stora fördelar i att förstå den lokala marknaden samt möjligheten till att ta en banklån i det aktuella landet. I Spanien har de större svenska mäklarkedjorna oftast avtal med ledande banker som gör det smidigare att ta ett lån.

I Spanien, där överlägset flest svenskar väljer att köpa bostad, tillkommer kostnader vid köpet utöver själva köpeskillingen. Räkna med kostnader på cirka 10 procent om du köper en begagnad bostad och cirka 14 procent vid köp av nyproduktion.


Fler artiklar om Spanien