Hemnets logoBostäder i Sverige

Så köper du bostad i Turkiet

Många svenskar åker varje år till Turkiet för att njuta av värme och bad. Allt fler väljer också att köpa en sommarbostad i det enorma landet. Här har vi samlat information kring det du behöver veta innan du slår till på en bostad i Turkiet.

Antalaya, en populär ort för svenskar i Turkiet.

Efter några år av stiltje, mycket på grund av oro för det då instabila politiska läget i Turkiet, har allt fler svenskar valt att resa till Turkiet. Under 2019 var Turkiet återigen på topp 10-listan över vart svenskar väljer att resa där landet knep en åttondeplats. Mellan 2018 och 2019 ökade mängden svenska bokningar i Turkiet med 50 procent, vilket innebär att nästan 200 000 svenskar reste till landet 2019.

Självklart är det väder, strand och god mat som lockar svenskar till det enorma landet. Men även förhållandevis låga bostadspriset i jämförelse med andra länder kring Medelhavet har stor påverkan. Detta har också gjort att det svenska suget efter att köpa bostäder i Turkiet har ökat. 

Gör research

Innan du ger dig på att köpa en bostad är det viktigt att, likt alltid, göra din research. Det är viktigt att ha förståelse för lokala regler, vad för bostad det är du söker och var i landet du vill ha bostaden. Därefter är det viktigt att kontakta med svensktalande mäklare som kan hjälpa dig genom processen, både ur ett lagligt såväl som kulturellt perspektiv.

TAPU

För att en skandinavisk medborgare ska få köpa en egendom i Turkiet krävs en lagfart, känt som TAPU. En TAPU är ett bevis på att fastigheten är officiellt registrerade och att du står som ägare. 

Utöver en TAPU krävs det att fastigheten inte ligger på ett militärområde, marken får inte tillhöra landets skogsförvaltning och den måste ligga inom ett godkänt område (av militären). 

Processen från start till slut tar cirka tre månader och det är godkännandet av lagfarten som gör att det kan dra ut på tiden. Dock så har hanteringen av lagfarten effektiviserats på senare år och kan gå så snabbt som på ett dygn. Här är det viktigt att ha en mäklare som hjälper dig och förstår processen.

Slippa budgivning?

En detalj som skiljer sig från Sverige är att de flesta bostäder säljs med ett fast pris, vilket innebär ingen budgivning. Om du har lite tur kan du till och med få ner slutpriset.

Fler artiklar om Turkiet

Mäklarkontor i Turkiet

Alanya

Svenska Mäklarhuset

Antalya - Svenska Mäklarhuset Turkiet

Taurusbergen och Medelhavet möts, långsträckta blåflaggade stränder, fantastiskt god mat och gästvänliga människor har gjort att många funnit sin pärla och drömhem här. Vår mäklare i Alanya har 30 års erfarenhet av landet och kulturen och har arbetat i branschen i 15 år. Vår erfarenhet, lokalkännedom och kontaktnät gör att vi kan erbjuda ett helthetskoncept både innan, genom och efter en investering. Vi kommer finnas till hands oavsett när ni önskar hjälp.