Företaget som är ett resultat av Skanska och IKEA tillsammans

Hållbara hem, till ett lågt pris, för alla – så lyder visionen och affärsidén hos BoKlok, bostadsutvecklaren som är ett resultat av Skanska och IKEA tillsammans. Och nu kommer BoKlok tillbaka till IKEA:s hemvist Älmhult, där man även byggde för 7 år sen.

Illustration av balkongsida i BoKlok Haga.

I den småländska idyllen mitt bland lummiga skogar och grönskade natur ligger det nya bostadsområdet Hagabo, drygt en kilometer från IKEA-varuhuset i Älmhult.

Här planerar BoKlok att bygga två fyravåningshus med 36 nya lägenheter, under projektnamnet BoKlok Haga. Lägenheterna får två till fyra rum och kök och är öppna, ljusa och kvadratsmarta. Husen rustas med hiss och alla bostäder får balkong eller altan med egen grästäppa.

Klicka här för att läsa mer om Boklok Haga. 

IKEA:s betydelse för BoKlok

På samma sätt som IKEA har lyckats skapa en bättre vardag för de många människorna, drevs Kamprad av tanken om att man borde kunna bygga bostäder till ”de många” – alltså vanligt folk med vanliga jobb. Så i början av 1990-talet bestämde sig Skanskas dåvarande VD, Melker Schörling, och Ingvar Kamprad för att tillsammans göra slag i saken.

Innan man satte igång ställde man sig några viktiga frågor, ”Vem bygger vi för?”, ”Vad har de råd att betala?” och ”Hur vill de bo?” Svaren lade grunden till BoKlok som idag producerar cirka 1 200 bostäder per år. Bostäderna byggs inomhus i effektiva fabriker, vilket kapar både kostnader och tid, samtidigt som det minskar spill och bidrar till ett miljövänligt byggande. Husen monteras och färdigställs sedan på plats.

Det första BoKlok-projektet stod klart 1997 i Ödåkra utanför Helsingborg och Ingvar Kamprad deltog vid försäljningen och invigningsceremonin. Efteråt gick han runt och frågade ”Vad kan vi göra bättre?” till de som hade köpt en bostad.

 

Ingvar Kamprad, grundare av IKEA. Foto: IKEA/BoKlok.

Behovet av prisvärda bostäder är minst lika stort idag som på 1990-talet och förutom i Hagabo bygger BoKlok nya hem på fler orter i närheten. I Färjestaden byggs just nu BoKlok Smaragden, 14 parhus med egen trädgård, som har inflyttning redan till sommaren 2019. I Oskarshamn byggs BoKlok Seglet med 40 lägenheter, som blir inflyttningsklara till hösten 2019.

Hållbara hem idag och i framtiden

Som ett led i det hållbarhetsarbete BoKlok arbetar med tog de under förra året ett beslut om att installera solceller i alla kommande lägenhetsprojekt, och i Småland blir bostäderna i BoKlok Haga först ut. För de boende innebär det inga extra kostnader. Det energitillskott som solcellerna genererar används i huvudsak till fastighets- och hushållsel och eventuellt överskott säljs till elnätet.

BoKlok letar ständigt efter nya smarta vägar till en kostnadseffektiv produktion för att kunna erbjuda hållbara hem med småländska priser, till vanligt folk. Kamprad-attityden lever med andra ord kvar i BoKlok, och trots solceller på taken ställer man sig fortfarande frågan ”Vad kan vi göra bättre?”

Klicka här för att läsa mer om BoKlok.

Illustration av området BoKlok Haga. 

Detta är BoKlok Haga

Bostäder: 36 st

Månadsavgift: 3.162-4.888 kr

Prisintervall: 875.000-1.595.000 kr

Antal rum: 2-4 rum och kök

Boytor: 55-85 kvm

Hustyp: Lägenheter

Upplåtelseform: Bostadsrätter

Säljstart: 13 mars 2019

Inflyttning: Sommaren 2020

Klicka här för att se fler bilder och läsa mer om BoKlok Haga.