Bolånet som är anpassat för en modern arbetsmarknad

Om du har en icke-traditionell anställningsform kan det vara svårt att få bolånet beviljat. Detta vill Nordax ändra på – och lanserar därför en bolåneform som ska fånga upp en större målgrupp. 

Allt fler väljer att bli egenföretagare eller att arbeta med projektanställningar. Men det kan leda till att det blir svårt att få bolån hos storbankerna, som i regel tittar mer på kredithistorik än framtida betalningsförmåga. 

– Storbankernas standardiseringar och automatiseringar stänger ute många privatpersoner som inte passar mallen, men som egentligen har god återbetalningsförmåga. Vi tar oss tid att titta på helheten, säger Johan Engkvist, bolånechef på Nordax Bank.

Var femte har tidsbegränsad anställning

I dag har nästan var femte svensk på arbetsmarknaden en tidsbegränsad anställning, och var femtonde är egenföretagare. Personer som ofta har god ekonomi men ändå har svårt att få bolån hos storbankerna.

– Förr jobbade man på ett ställe och belönades med en guldklocka efter 50 år, men idag ser inte arbetsmarknaden ut så, säger Johan Engkvist.

Storbankerna ser till historiken när de ska fatta beslut om lån och då hamnar många utanför de standardiserade lånemallarna.

– Till exempel högutbildade nyanlända som snabbt sugs upp av arbetsmarknaden, eller utlandssvenskar som flyttar hem efter några år utomlands. De har god framtida betalningsförmåga men ingen kredithistorik, för det tar lång tid att bli kreditvärdig med storbankernas sätt att räkna. Vi är mer intresserade av deras finansiella kapacitet nu och framöver.

Därför lanserade Nordax nyligen en uppstickarprodukt, ett bolånerbjudande för de som inte passar in hos storbankerna. Med räntor från 3,49 procent lägger sig Nordax Bank mittemellan storbankerna och de andra aktörerna i samma segment.

Klicka här för att få mer information om Nordax Bank.