Köpte du bostad förra året? Då kan du ha gjort ett fynd

Det är över fem år sedan som det sålts lika många bostäder under utgångspris som det gjorde 2018. Ökningen var också kraftig jämfört med 2017. För bostadsrätter dubblerades antalet vilket innebär att var femte bostadsrätt som såldes 2018 såldes under utgångspriset.

Få full koll på bostadsmarknaden med Hemnets nyhetsbrev – klicka här.

För många säljare var 2018 ett problematiskt år på bostadsmarknaden. Ett rekordhögt utbud, längre försäljningstider och en högre andel bostäder som plockas bort osålda gjorde att 2018 till stor del var köparnas marknad.

Att det under fjolåret i var köparnas marknad syns tydligt i statistiken över försäljningar under utgångspris. Totalt 18 000 bostadsrätter under 2018. Det innebär 20 procent av alla bostadsrättsförsäljningar, en dubblering jämfört med 2017 och den högsta nivån på fem år.

Fynd även på villamarknaden

Även på villamarknaden fanns det under 2018 stora möjligheter att göra fynd. Hela 32 procent av villaförsäljningarna gjordes till ett pris under utgångspriset. Inte sedan 2014 har den andelen varit högre. I Stockholms län var motsvarande andel hela 37 procent.

Utbudet av både bostadsrätter och villor kommer sannolikt fortsätta ligga på en hög nivå en bra bit in i 2019. Det talar för att det även fortsättningsvis kommer att vara köparnas marknad.

– Samtidigt har vi nu en situation där bankerna ofta kräver att man säljer innan man köper. Det gör att de som säljer sin bostad i ofta är mindre stressade att sälja, vilket i sin tur minskar möjligheten för köparen att få till ett köp under marknadspris, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

LÄS MER: Tuffare krav får bostadsköpare att avvakta