Allt fler svenska hushåll amorterar

Nya bolånetagare amorterar och köper billigare bostäder, det skriver Finansinspektionen i sin nya bolånerapport.

Efter det skärpta amorteringskravet som infördes förra året har andelen nya bolånetagare med stora skulder i förhållande till sin inkomst har minskat, enligt Finansinspektionen. – Allt fler hushåll amorterar. Det är en förändring som har skett de senaste fem åren. Vi ser tecken på en ny amorteringskultur. Det innebär att hushållens motståndskraft ökar, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen, till SvD.

Tuffare krav påverkar

Varannan bostadsspekulant har påverkats av bankernas tuffare krav och det nya amorteringskravet. Det visar en ny undersökning som Hemnet har genomfört med totalt 10 792 deltagare. Störst påverkan har kraven haft på bostadsköpare i storstadsområdena.

– Undersökningen visar tydligt att de nya spelreglerna för bostadsmarknaden har haft stor påverkan på bostadsköparna. Frågan är hur länge det kommer att ta innan marknaden normaliseras och färre väljer att avvakta, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

Läs mer om undersökningen här.