Möjligt att pausa amortering på grund av coronaviruset

Det är svårt att sia om de effekter coronaviruset kommer att ha på det svenska samhället. Många hushåll kommer att möta ekonomiska påfrestningar, därför har Finansinspektionen gått ut med att inkomstbortfall kopplat till coronaviruset är skäl till undantag från amortering.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Amorteringskravet kom till för att svenskar ska amortera mer på sina skulder, och samtidigt öka hushållens motståndskraft. Finansinspektionen ser inkomstbortfall kopplat till coronaviruset som ett sådant särskilt skäl där banken och låntagaren ska ha möjlighet att komma överens om att under en begränsad period minska eller pausa amorteringarna, skriver de i ett pressmeddelande. De påpekar också att det är ”upp till banken och låntagaren att själva komma överens om formerna för undantaget”.

– Reglerna säger att bankerna kan ge undantag från amorteringskravet när det finns särskilda skäl. Tappar låntagaren inkomster på grund av coronavirusets spridning så är det ett sådant skäl. Det är FI:s syn och det har vi varit tydliga med mot bankerna. Det extraordinära läget motiverar att bankerna är generösa i sin tillämpning av att medge undantaget, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i pressmeddelandet.

Fakta: Detta är amorteringskravet

Amorteringskravet innebär att bolån över 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 2 procent per år. Bolån mellan 50-70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 1 procent per år.

Läs mer om hur coronaviruset påverkar bostadsmarknaden:

Hemnet lanserar live-streamade bostadsvisningar

Så har bostadsmarknaden påverkats av tidigare pandemier

Allt fler svenskar tror på fallande bostadspriser