Ingen prisökning på marknaden i oktober

Bostadspriserna i oktober var stabila, trots att det var rekordmånga bostadsrätter till salu på Hemnet, det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Det tyder på en viss stabilitet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, till SvD.se.

Prisutvecklingen ligger på noll för både villor och bostadsrätter i riket. Två platser sticker ut, dels Malmö där priserna på bostadsrätter backat två procent och dels i Stockholm där priset på bostadsrätter har ökat en procent och villor backat en procent.

Utbudet av bostadsrätter på Hemnet i oktober var det högsta sedan mätningarna startade 2014. Hemnets presstalesperson Staffan Tell menar att det finns flera faktorer till det nuvarande läget.

– Mäklarna säger att marknaden är trögare jämfört med för ett och ett halvt år sedan och att det framför allt beror på bankernas tuffare kreditgivning och amorteringskrav. Ytterligare frågetecken just nu är ju det parlamentariska läget. Att Riksbanken flaggat för räntehöjningar är också saker som kan ha en psykologisk påverkan, säger han.

LÄS MER: Rekordutbud på marknaden

LÄS MER: Pampig villa väcker uppmärksamhet