Trögt på marknaden – särskilt för villaägare i Stockholm

16 procent av alla lägenhetsannonser återpublicerades i oktober, det visar ny statistik från Hemnet. I Stockholm landade återpubliceringsantalet på 19 procent, en ökning från 16 procent i jämförelse med 2017.

Det går delvis trögt på bostadsmarknaden. Ett tydligt tecken är villamarknaden i Stockholmsområdet, där 25 procent av alla annonser var återpublicerade i oktober. Det går att jämföra med motsvarande period 2017 då siffran var 19 procent.

På riksnivå var 16 procent av alla lägenhetsannonser återpublicerade i oktober. Det är en ökning med tre procent från motsvarande period 2017.

– Det är tydligt att det går trögast på villamarknaden Stockholmsområdet. Det hänger ihop med amorteringskravet och att priserna är högst där, säger Hemnets talesperson Staffan Tell.

Tell pekar på att många villaägare väljer att bo kvar, som ett resultat av amorteringskrav och höga priser.

– Många bor kvar helt enkelt eftersom de har så låga omkostnader. Men man har ändå koll på vad grannen har sålt sin villa för och då vill man ha lika mycket. Får man inte det kanske man struntar i försäljningen eftersom det blir för dyrt och krångligt att flytta, säger han.

LÄS MER:Så var bostadsmarknaden i oktober – läs vår analys