Par väntar med att separera – på grund av bostadsmarknaden

En stor del svenskar har skjutit upp en separation på grund av hur bostadsmarknaden ser ut, det visar en ny undersökning genomförd av SBAB. 

Det senaste om bostadsmarknaden – i din mejlkorg. Skaffa Hemnets nyhetsbrev!

SBAB har i en undersökning frågat drygt 1 000 personer om de själva har erfarenhet av att, eller känner någon som, skjutit upp en separation på grund av hur bostadsmarknaden ser ut. 37 procent svarade ja, vilket innebär en rejäl ökning från 2016 då motsvarande siffra var 21 procent.

– Separationer gör att hjulen snurrar på bostadsmarknaden oavsett marknadsläge. När andra kan avvakta i hopp om bättre pris som säljare eller lägre pris som köpare måste de som separerar, om de kan, agera snabbt. Tänk dig själv, förhållandet är slut med allt vad det innebär både praktiskt och känslomässigt och så tvingas ni dessutom kanske bo kvar i samma bostad, det måste ju vara en otroligt påfrestande situation, säger Claudia Wörmann, Bondeekonom på SBAB, i pressmeddelandet. 

LÄS MER: Svårare att sälja bostäder, enligt mäklare

LÄS MER: Det ljusnar innanför tullarna i Stockholm