Nästan hälften av lägenheterna i Göteborg osålda

Nästan hälften, 46 procent, av de lägenheter som togs bort från Hemnet i december var osålda. Detta kan leda till ett prisfall. 

Få full koll på bostadsmarknaden med Hemnets nyhetsbrev – klicka här.

Historiskt sett har andelen osålda lägenheter varit högt i december, men siffran för december 2018, 46 procent, är ovanligt högt. 2016, innan skakigheterna på bostadsmarknaden inleddes, var endast 15 procent av de borttagna lägenheterna osålda.

– Det här är ett tecken på att köpare och säljare har svårt att mötas. Det är vanligt på en nedåtgående marknad – säljarna tittar på vad grannen sålde sin bostad för, för ett eller 1,5 år sedan medan köparna har enklare att ta till sig att priserna gått ner sedan dess, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

En ökad mängd osålda objekt är något syns som mest i storstäderna, menar Erik Holmberg.

– Oron på bostadsmarknaden slår generellt hårdare i storstadsregionerna, där prisnivåerna är högre. Det skärpta amorteringskravet och bankernas restriktioner har gjort det svårare, framför allt för förstagångsköpare, att låna till bostad i storstäderna. Även om du vill köpa, kan du kanske inte köpa idag, säger Erik Holmberg.

Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

LÄS MER: Utbudet fortsätter öka kraftigt