Hitta elbovarna hemma hos dig

Svenskar är riktiga energiförbrukare, vilket till stor del beror på att många av oss bor i småhus och att Sverige är ett land med kallt klimat. Men varannan svensk har inte koll på sin egen energiförbrukning, det visar en Sifo-undersökning från 2018. – Oavsett hur du bor är det viktigt att se över dina grundprodukter så som belysning, vitvaror och direktverkande eluppvärmning, säger Joachim, elrådgivare på Göta Energi.

Köket är en riktig elbov i svenska hem.

Det må vara mysigt med snö och vinterväder men med det kalla vädret kommer högre elförbrukning. Det finns enkla knep för att få bättre kontroll över sin egen förbrukning och därmed kostnaden.

Få ett fast elpris – hela året. Läs mer hos Göta Energi. – Bor du i en villa eller radhus kan det vara aktuellt att se över din uppvärmning av bostaden. Har du till exempel el-radiatorer kan det vara mer fördelaktigt att införskaffa en luftvärmepump som komplement till din huvudsakliga värmekälla, säger Joachim, elrådgivare på Göta Energi.

Vilka maskiner i hemmet brukar vara de största elbovarna?– De absolut största elbovarna i hemmet brukar vara golvvärme, handdukstork och en gammal oavfrostad frys, säger Joachim.

Nästan 35 procent av värmen i ett hem försvinner ut genom dåligt tätade fönster och dörrar. Att uppgradera isoleringen kan vara ett enkelt knep, det går även att anlita en energikonsult som går igenom hela ditt hem.

Det går också att använda fönstren till att värma upp hemmet med hjälp av den ultimata energikällan: solen. Låt solen skina in under dagens ljusa timmar och värm därmed upp ditt hem, billigare än någonsin.

Flytta ditt elavtal till Göta Energi – med Nykundsgaranti förlorar du ingenting på att testa.

Joachims tips på hur du kan sänka dina elkostnader:

  • Byt ut dina gamla lampor till LED-lampor, då LED-lampor drar cirka 80 procent mindre el. En ny kyl och frys hjälper dig att sänka din elkostnad med cirka 1500 kronor per år.
  • Se över din uppvärmning av bostaden. Har du till exempel el-radiatorer kan det vara mer fördelaktigt att byta till en luftvärmepump som komplement till din huvudsakliga värmekälla.
  • Gamla fönster och dålig isolering kan leda till högre elkostnader då värmen lätt försvinner ut ur bostaden. Beroende på hur stort problemet är kan det vara aktuellt att anlita en energikonsult som kan se över din bostad.
  • Sänk golvvärmen med någon grad, använd enbart handdukstorken när det är nödvändigt och sist men inte minst att se till att frosta av frysen med jämna mellanrum.