Rekordhögt utbud av små lägenheter

Förra veckan fanns det 2743 ettor till salu i Sverige. Det var den högsta nivån sedan 2013 och 63 procent högre jämfört med motsvarande vecka 2016, året då det första amorteringskravet infördes.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

– Införandet av amorteringskrav och bankernas tuffare kreditgivning innebär att bostadsaffärerna tar längre tid och att utbudet har ökat kraftigt. Denna trend märks särskilt tydligt för bostadsrätter med ett rum där köparna i högre grad kan antas bo i ett singelhushåll och har därför påverkats mer av de nya kraven, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

Utbudet av bostadsrätter har ökat för samtliga bostadsstorlekar men små lägenheter har ökat mest. Bostäder som är större än ett rum har ökat med 39 procent medan ettor har ökat med hela 63 procent sedan augusti 2016. Allra högst är ökning utanför storstadslänen, Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Här har utbudet av ettor ökat med hela 80 procent.