Det kan du förvänta dig av bostadsmarknaden framöver

Kris? Panik? På väg uppåt? Hur mår egentligen den svenska bostadsmarknaden? Det reder vi ut i den här artikeln med Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Vad kan jag som köpare respektive säljare förvänta mig av bostadsmarknaden kommande sex månaderna?– Just nu finns det ett antal indikatorer som pekar på stabila eller till och med stigande priser på kort sikt. Prisförväntningarna bland bostadsköpare har stärkts och budpremien, det vill säga skillnaden mellan utgångspris och slutpris har ökat. Den kanske viktigaste faktorn just nu är att räntan ser ut att vara låg under en lång tid framöver.

Finns det något, ur ditt perspektiv, som sticker ut på marknaden just nu?– Vi ser en återhämtning runtom i riket. Skåne sticker ut med en efterfrågan som verkar starkare än på många håll i landet. Mäklare vi talar med vittnar om att marknaden för nyproduktion är het.

Finns det några orosmoln som hägrar?– Det är mycket oro i omvärlden just nu med Brexit, handelskrig och politiska spänningar på många håll. Det talas också allt mer om att konjunkturen bromsar in och att vi närmar oss en lågkonjunkturen samtidigt som arbetslösheten stiger något. Men trots allt detta verkar bostadsköparna optimistiska. Sannolikt tar de framförallt fasta på det gynnsamma ränteläget men om arbetslösheten skulle stiga kraftigt kan läget bli ett annat.

Har bostadsmarknaden återhämtat sig efter nedgången 2017?– Ja, vi har sett en tydlig återhämtning i riket. Priserna för bostadsrätter är i genomsnitt på samma nivå som för två år sedan och villapriserna är till och med något högre.

Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet.