Säljtider har blivit längre i Västerbotten

Säljtiden för bostäder i Västerbotten har ökat jämfört med för tre år sedan, det visar siffror från Hemnet.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Under 2019 har den lokala bostadsmarknaden i Västerbotten återhämtat sig, men det går långsamt. Turbulensen som varit grundar sig i hur bostadsmarknaden snabbt svalnade under 2017-2018.

Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, förklarar.– Det vi ha sett nu är att 2019 visar på en långsam återhämtning av en relativt trög marknad, där utbudet nu börjar gå ner. Att försäljningen tar längre tid kan främst vara till köparens fördel. Det handlar i grunden om kraftiga utbudsökningar och en större svårighet för köpare och säljare att kunna mötas och komma till ett försäljningsavslut, säger han.

Återpubliceringen av villor och bostadsrätter är också högre än för tre år sedan. För bostadsrätter i Västerbottens län har mängden återpubliceringar ökat från 3 procent ökat till 15 procent. Specifikt i Umeå kommun har det ökat från 4 procent 2016 till 18 procent i år.

– När man har haft svårt att mötas kring villkor och pris så har säljaren i större utsträckning plockat bort en annons för att senare lägga ut den igen. Det i sig ökar också antalet dagarna som krävts för att få bostaden såld.