Heta budgivningar under årets första veckor

Bostadsmarknaden har under inledningen av året visat tydliga tecken på fortsatt pigghet. Den genomsnittliga budpremien, skillnaden mellan utgångspris och slutpris, har under årets först fyra veckor legat på 6,9 procent för bostadsrätter i riket. 2,8 procentenheter högre än motsvarande tid i fjol.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Budgivningarna tog tydligt fart under slutet på fjolåret och nu i början av 2020 ser vi att trenden med piggare budgivningar fortsätter.

Även i storstadslänen ökar den genomsnittliga budpremien på årsbasis. Tydligast är ökningen i Stockholm där budpremien hittills i år legat över 10 procent. Hela 4,4 procentenheter högre än motsvarande period i fjol.– Den ökande budpremien är ett tydligt tecken på en pigg marknad där man verkar ha skakat av sig tidigare oro. Vi har sett att utbudet av bostadsrätter minskar och detta leder generellt till högre tryck på de bostadsrätter som är till salu. Samtidigt har marknadens prisförväntningar gått upp kraftigt under fjolåret vilket också påverkar budpremien då köparna nu vågar buda i större utsträckning, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.