”Sannolikt har många skyndat på sin bostadsaffär”

Coronaviruset fortsätter att skapa oro och vända upp och ner på mångas vardag. Tusentals har förlorat sina jobb och företag kämpar för att klara sig. Samtidigt har vi sett en intensiv bostadsmarknad med stort utbud. Men vad kan vi förvänta oss inom den närmsta framtiden? Staffan Tell, presstalesperson, på Hemnet reder ut några frågetecken.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Hur mår bostadsmarknaden just nu? – Det finns mycket osäkerhet på marknaden just nu. Coronavirusets spridning skapar såklart mycket frågor bland både köpare och säljare. Vi har på kort tid sett en fallande börs och en stor mängd varsel. Vi ser samtidigt att bostadsaffärerna går rekordsnabbt samtidigt som budpremien, det vill säga skillnaden mellan utgångspris och slutpris, minskar något.

Hur har bostadspriserna påverkats av corona-oroligheterna?– Vi ser en ganska dramatisk utveckling för bostadsköparnas prisförväntningar just nu. I början av mars var det 16 procent som trodde på sjunkande bostadspriser. När vi gjorde undersökningen i april vad det hela 56 procent som trodde på sjunkande priser. Det är den högsta nivån som vi har uppmätt sedan vi började göra undersökningen i september 2017. Även om ingen önskar den nuvarande situationen tycker vi att det är viktigt att köpare och säljare har rätt information om utvecklingen på marknaden. Om köpare och säljare har samma prisförväntningar så finns det bättre förutsättningar för att det ska fortsätta att ske bostadsaffärer.

Det är snart påsk, hur brukar marknaden reagera kring påsk och ser ni någon skillnad i år? – Vanligtvis brukar det komma en liten nedgången i utbudet inför påsken men så har inte varit fallet hittills i år. Utbudet har fortsatt rakt uppåt. Sannolikt har oron för coronaviruset gjort att många skyndat på sin bostadsaffär av rädsla för att läget ska förvärras framöver. Om trenden håller i sig finns det mycket som talar för att vi kommer att se ett rekordstort utbud några veckor efter påsk.

Vad kan jag som köpare eller säljare förvänta mig av bostadsmarknaden framöver? – Just nu är det mycket svårt att göra prognoser för hur bostadsmarknaden kommer att utveckla sig. Allt hänger på hur utdragen coronapandemin blir, hur omfattande myndigheternas åtgärder blir och hur sysselsättningen kommer att påverkas. Efter påsk kommer vi sannolikt ha en lite bättre bild av hur bostadspriserna har påverkats.

LÄS MER:Mäklarna om bostadsmarknaden