Megatrenderna som kan förändra bostadsmarknaden

Vilka megatrender kan påverka framtidens bostadsmarknad? Det har Mäklarsamfundet analyserat i rapporten ”Du sköna nya värld”. – Vi står i omvälvande tider och vi kan aldrig säkert veta vad framtiden bär med sig, Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet, till Mäklarvärlden.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

En megatrend är en kraft som sakta förändrar hur den globala ekonomin fungerar och utvecklas. Det kan handla om klimatet, politiska svängningar eller människors värderingar. Det är alltså inga förändringar som sker över en natt utan det handlar om förändringar som sker på lång sikt, ibland utan att vi märker att vi är mitt uppe i dem.

Det är den här sortens förändringar och hur de kan påverka bostadsmarknaden som Mäklarsamfundet analyserat. I rapporten ”Du sköna nya värld” lyfter de bland annat klimatet och förändrade värderingar som två megatrender med stor påverkan. Hållbarhet har redan stor påverkan på bostadsmarknaden men tros få ännu större inverkan längre fram.

I rapporten lyfts stigande havsnivå som en riskfaktor: ”Högre vattennivåer kommer att påverka svenska hus och hem. Framför allt i kustnära områden. Till att börja med i de södra och mellersta delarna av landet där landhöjningen är lägre. På sikt kommer även norra Sveriges kuster att påverkas. För den som köper eller bygger hus i riskområden är klimatförändringarna en faktor som inte bör ignoreras”, skriver Mäklarsamfundet i rapporten.

Även den yngre generationens värdering och därmed krav lyfts som viktiga faktorer som kommer påverka utvecklingen av bostadsmarknaden.

Digitalisering

Digitaliseringen av samhället pekas också ut som en megatrend som kommer ha – och redan har – stor påverkan på bostadsmarknaden. Bland annat har kraven på digitala lösningar i svenska hem ökat. Gränsen mellan privatliv och yrkesliv håller på att suddas ut av digitaliseringen vilket kan förändrade synen på hur man vill bo.

– Vi kommer att kräva väldigt tekniska hem i framtiden. Vi vill ha hus och bostäder som är byggda för det digitala, tekniska livet och som kan ändras när det behövs. Energisystemens förändring ställer helt andra krav på en fastighetsägare och på tekniken. Fastighetsägaren blir både importör och exportör av el. Huset blir en produktionsenhet, som är del av ett energisystem, säger Kjell A Nordström, forskare i företagsekonomi och författare, i rapporten.

Läs hela rapporten här.

Megatrenderna som pekas ut i rapporten:

Digitalisering

Hälsan

Klimatet

Ökade ekonomiska klyftor

Yngre generationens värderingar

Lågräntemiljön