Svagare marknad för ettor efter återinfört amorteringskrav

Efter amorteringskravet återinfördes i september har marknaden för ettor gått sämre än för större lägenheter, visar statistik från Hemnet. 

Gör som 110 000 andra redan gjort – registrera dig för Hemnets nyhetsbrev.

De senaste två månaderna har ettor halkat efter större lägenheter, med lägre försäljningstider samt mindre skillnad mellan utgångspris och slutpris. Något som kan beror på att amorteringskraven, som pausades under pandemin, återinfördes i september. Det menar Erik Holmberg, analytiker på Hemnet. 

– Det beror troligen på att amorteringskravet återinförts. Vi vet sedan tidigare att det framförallt är ettor som påverkats av amorteringskraven, då man oftast är ensam låntagare, säger han. 

Ettor har gått svagare än större lägenheter genom hela pandemin. Något som kan förklaras med ett ökat intresse av att bo större, samt att unga (som ofta köper mindre bostäder) drabbats hårdare av arbetslöshet under pandemin. 

– Man kan ju tänka sig att pendeln skulle svänga tillbaka, att fler unga får jobb, att boyta blir mindre viktigt när man ska in till kontoret och att fler lägger pengar på att resa igen. Än så länge har det dock blivit tydligt tvärtom för ettor. Det finns säkert sådana andra effekter, men de kanske tas ut av amorteringskravet, säger Holmberg. 

Ett tydligt mönster under 2010-talet var att ju färre rum en lägenhet hade, desto snabbare såldes den. Det har dock ändrats. Nuförtiden är det ettor som är den typ av lägenhet som tar längst tid att säljas. 

Samtidigt har skillnaden mellan ettor och större lägenheter ökat den senaste tiden. Bland annat har försäljningstiden blivit längre för ettor, medan de fortsatt minska för större lägenheter (då försäljningstiden jämförs med ett 12 månaders glidande medelvärde eftersom det är stora variationer över året).

Samma sak gäller för skillnaden mellan utgångspris och slutpris, budpremien, som länge var högst för ettor. Budpremien för ettor har gått ner och är nu för första gången lika stor som för de allra största lägenheterna. Budpremien har minskat i årstakt för ettor de senaste två månaderna, men inte för större lägenheter.