Ljusning på bomarknaden – så ska du tänka

Efter två år där hushåll tampats med hög inflation och räntehöjningar börjar det äntligen ljusna på bostadsmarknaden. Nya siffror från Länsförsäkringar visar att närmare hälften av svenskarna tror på ökade bostadspriser det närmaste året – en trend som varit stabil de senaste månaderna.

– Vi har en stark och tilltagande optimism kring bostadspriserna, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Så blir bostadsmarknaden 2024 enligt experterna. Bild: Länsförsäkringar.

Nästan hälften av svenskarna, 47 procent, tror på stigande bostadspriser det närmaste året. Det är nu 39 procentenheter fler som tror på stigande än sjunkande bostadspriser, visar Länsförsäkringars Boprisbarometer.  

– Det är en följd av förväntat lägre räntor, som påverkar många hushålls boendeekonomi och möjlighet att finansiera ett nytt bostadsköp. Men det lär sannolikt ta ett tag innan ett lägre ränteläge får verklig effekt med påtagligt högre bostadspriser, säger Stefan Westerberg.

Störst ökning är det i Sydsverige. Där ökade skillnaden i prisförväntningar från 25 till 38 procentenheter den senaste månaden. 

Är du på bostadsjakt? Använd Länsförsäkringars bolånekalkyl och räkna ut hur mycket du kan låna för att köpa din drömbostad.

Mycket talar för en mer aktiv bostadsmarknad framöver, men här och nu kan det vara svårt att veta hur du ska agera. Här ger Länsförsäkringar sina bästa tips för dig som är på bostadsjakt. 

Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. Bild: Länsförsäkringar.

1. Sälj först samt håll ihop dina affärer i tid

Vid ett osäkrare marknadsläge är det rimligt att sälja före du köper. Då vet du hur mycket pengar du har att röra dig med. Försök också att sälja och köpa vid samma tidpunkt, för att minimera tillfälliga upp- eller nedgångar. 

2. Se över din boendeekonomi

Gå igenom din boendeekonomi. Det är viktigt att du landar i rätt prisklass så att du klarar av de löpande utgifterna och har extra utrymme för oväntade utgifter. Det är bra att säkerställa att du har marginaler.

Räkna ut hur mycket du kan låna med Länsförsäkringars bolånekalkyl.

3. Titta på de nya nyckeltalen för brf:er

Sedan 2023 finns det lagkrav för bostadsrättsföreningar att redovisa nyckeltal i sina årsredovisningar. Tanken är att det ska bli lättare för dig att förstå hur en bostadsrättsförening mår ekonomiskt. Här är några nyckeltal att hålla koll på: 

Skuldsättning

Visar föreningens skuldsättning och hänsyn tas till fastighetens storlek. Föreningen ska redovisa två nyckeltal: där ytor för bostadsrätter och hyresrätter ingår, samt fördelat enbart på bostadsrättsyta. Här är en låg siffra att föredra. 

Sparande per kvadratmeter

För att få fram nyckeltalet delar man föreningens justerade resultat under ett år med dess totala yta. Här är en hög siffra att föredra. 

Räntekänslighet

Mäts i hur många procent årsavgifterna skulle behöva höjas om räntan på föreningens lån stiger med en procentenhet. Här är en låg siffra att föredra. 

Energikostnad per kvadratmeter

Tas fram genom att dela föreningens totala energikostnad under ett år med dess totala yta. Här ingår kostnader för uppvärmning, el och vatten. Här är en låg siffra att föredra. 

Årsavgiften per kvadratmeter upplåten med bostadsrätt

Visar hur mycket i avgift du får betala till föreningen för varje kvadratmeter av din bostad om året. 

Årsavgiftens andel i procent av totala rörelseintäkter

Förutom månadsavgifter kan en förening ha rörelseintäkter, exempelvis hyror från affärslokaler, hyresrätter och parkeringsplatser i fastigheten.

Känn dig trygg när du letar bostad. Följ dessa sju steg till ett lyckat bostadsköp.

Länsförsäkringars Boprisbarometer baseras på statistik från Infostat. Datainsamlingen har gjorts med hjälp av en slumpmässigt rekryterad webbpanel med 1 500 svarande. Den senaste mätningen gjordes mellan den 11 mars och 20 mars 2024.