Ny metod underlättar för SOS Alarm

Med hjälp av ny teknik blir det lättare för SOS Alarm att hitta nödställda som larmar med en mobiltelefon.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp på Hemnets nyhetsbrev här.

Tidigare har SOS Alarm på ett ungefär kunnat peka ut varifrån en person ringer, dock har sökområdet bestått av en yta på tre kvadratkilometer. Men genom en ny metod har området minskats till fem till femton kvadratmeter.

– Äntligen får vi en mycket bättre positionering av nödställda, en teknik som på allvar kan rädda liv. När en person nu larmar 112 med sin mobiltelefon så kan SOS-operatören med stor träffsäkerhet se var den hjälpsökande befinner sig. Därmed kan hjälpen komma fram snabbare, säger Björn Skoglund, tjänsteutvecklare hos SOS Alarm, i ett pressmeddelande.

Det är endast SOS Alarm som får tillgång till positioneringen när en hjälpsökande ringer 112.

Allt fler väljer att koppla upp sina hem, med vad innebär det och vilka är möjligheterna med ett uppkopplat hem? Det djupdyker Hemnet i under 2019 tillsammans med vår partner Telenor.