Allt fler vill ha natur nära bostaden

Utomhusmiljön fortsätter vara viktigt för svenska bostadsköpare. I en ny undersökning av teknikkonsultföretaget WSP framgår det att grönområde rankas högre än både service och butiker. Det är något som kan kopplas till bättre mental hälsa.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Att ha ett grönområde nära hemmet är populärt.

WSP har sammanställt data från bland annat KI/Region Stockholm, Mistra Sport & Outdoors och svensk mäklarstatistik för att undersöka vad för platser svenskar vill ha nära hemmet.

4 av 10 svarar att de tycker det är viktigast att ha tillgång till restauranger och cafeér i närområde. Strax bakom kommer rekreationsområde/grönområden. WSP lyfter i rapporten att mer grönska runt boendet kan kopplas till bättre mental hälsa och färre symtom av depression, ångest och stress under coronapandemin. Det visar en studie från Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM) i Region Stockholm och Karolinska Institutet, som genomfördes under hösten 2020.

– Redan tidigt i pandemin kunde vi se att medborgarna hade fått upp ögonen för vikten av grönområden. När vi nu ställer samma frågor igen har dessa trender förstärkts. Samtidigt kan vi konstatera att många storstadsbor helt saknar tillgång till grönytor nära hemmet. Politiker och beslutsfattare kan räkna med ett högre tryck från allmänheten när det gäller dessa frågor, säger Freija Carlstén, landskapsarkitekt på WSP, i en kommentar till undersökningen.

Ge mig en trädgård

Undersökningar gjorda av Hemnet under 2020 visade tydligt att efterfrågan på exempelvis trädgård ökade kraftigt efter att coronapandemin slog till. Detta lyfts också fram i rapporten kopplat till det stora suget efter villor på botadsmarknaden just nu.

WSP skriver i rapporten att när allt fler vill ha och använder grönområden kommer det bli viktigare för kommuner at satsa på den här sortens miljöer: ”Det kommer troligtvis även att uppstå ett högre tryck på bevarande och underhåll av dessa miljöer nu när fler fått upp ögonen för deras viktiga funktion. Det blir därför bara ännu viktigare för kommunerna att satsa på den typen av hälsosamma miljöer som människor efterfrågar, behöver och uppskattar. Dels för att stärka sitt ”varumärke” och attrahera fler invånare men framför allt för att växa med hållbara ekosystem.”

Läs hela rapporten här.

Hur ser ett hållbart liv egentligen ut? Och vad kan du som privatperson göra för att faktiskt påverka den miljö vi lever i. Detta djupdyker Hemnet i tillsammans med vår partner Riksbyggen.