Steg för steg: Så bygger du en damm
Vatten har en avkopplande effekt och många drömmer om en egen damm i trädgården. Här går vi och Heissner, som tillverkar kvalitetsprodukter för dammar, igenom hur du anlägger din trädgårdsdamm – och vilka misstag du bör undvika.
Planering är det första och kanske viktigaste steget när du ska bygga en damm. Använder du en balja eller en mindre formgjuten damm krävs mindre planering än för en större damm med dammduk. Men ju större damm, desto lättare är det att skapa en naturlig biologisk mångfald.
Läs mer om Heissners produkter för dammar här.
Fundera även på vilken form som passar och ser naturlig ut i din trädgård. Kanske en kvadratisk damm med fontän, eller en organisk form med ett mer naturligt uttryck? När du bestämmer storlek kan det vara bra att ha i åtanke att en färdig damm ofta upplevs mindre än vid planeringsstadiet.
Bygg damm i fem enkla steg
1. Placering och markering
Oavsett vilken typ av damm du väljer så spelar placeringen stor roll. Använd ett långt snöre eller slang för att testa dig fram till bästa placering och form av dammen. När du är nöjd kan du markera placeringen med sprejfärg.
– Fundera på var i trädgården det passar att ha en damm och varifrån du vill du se den. Du bör undvika att placera den i direkt solljus och under stora träd som fäller mycket löv, säger Rolf Papenheim på Heissner.
2. Grävdags!
För att få ett bra markunderlag behöver du gräva minst 5 cm djupare än den klara dammens djup. För en större damm kan det vara bra att hyra en mindre grävare, eller anlita hjälp för att slippa gräva allt själv.
3. Lägg grunden
Ta bort alla vassa föremål som stenar och rötter. Lägg sedan på 5-10 cm sand på hela ytan och packa allt ordentligt innan du lägger ut skyddsduken. När hela ytan är täckt, gärna en bit över kanten, läggs dammduken ut.
Se Heissners utbud hos Bygghemma här.
Fixa kanterna så att dammduken inte syns med exempelvis stenar. Det finns även en stenduk som placeras ovanpå den täta dammduken – den både gömmer dammduken och är skrovlig så att större stenar och annat lättare stannar på plats.
4. Vatten och pump
Börja fyll på med vatten och släta ut duken allteftersom vattnet stiger. Försök att få så få veck som möjligt. Planera även var du ska placera pumpen och lägg gärna dit en platt sten som den kan stå på.
– I alla typer av dammar behövs en filterpump som får vattnet att cirkulera, stillastående vatten blir snabbt grönt och igenväxt av alger. För att undvika algtillväxt bör du även tänka på att ha växter som renar vattnet, och inte ha för många fiskar eller exponera dammen för mycket solljus, säger Rolf Papenheim.
5. Addera växter
Plantera ut växter där du vill ha dem i dammen. De flesta växter vill ha ett vattendjup på 10-20 cm i dammen, medan näckrosor kräver ett djup på 70-90 cm. Använd alltid jord för dammväxter och lägg några näringskulor nära rötterna.
Läs mer om Heissners produkter för dammar här.
Plantera gärna växterna i korgar för att undvika lös jord i dammen och underlätta skötsel. Det gör det också lättare att begränsa växterna och hålla dem på plats.