Stilsäker helhet i inredaren och arkitektens hem

Stylisten och inredaren Lotta Agaton och arkitekten Fredrik Wallner säljer sitt vackra hem som Lotta beskriver som ”världens härligaste lägenhet”.

Det var takhöjden som imponerade mest på Lotta och Fredrik när de köpte lägenheten på Odengatan 35 i Stockholm för fyra år sedan.

– Den är kanske 20-30 cm mer än normal takhöjd i sekelskifteslägenheter, och de där centimetrarna gör en otrolig skillnad. Att alla gamla detaljer fanns kvar var också något som kändes viktigt.

Köket flyttades och alla badrum gjordes om

Men det krävdes en totalrenovering ändå. Fredrik ritade om hela planen och även kök och badrum. Köket flyttades och alla badrum gjordes om. Det var också viktigt att alla fyra tonåringar fick varsitt sovrum.

– Jag är nöjd med att vi fick ihop en helhet. Det är ju en stor lägenhet och det kan lätt bli olika öar när man renoverar, men här hänger allting ihop. Såväl planmässigt som färger och ytskikt.

”Materialvalet är viktigt, jag är petig”

– Jag är väldigt petig när det kommer till material. Jag väljer alltid sådant som kan åldras vackert och som man inte behöver vara rädd om. Och återigen, när det kommer till val av blandare, armaturer, färger och golv vill jag att det ska hänga ihop genom hela hemmet, så att man får en enhet.

Vad är det bästa med lägenheten?

– Balkongen mot Odengatan. Där är det nästan alltid sol. Eftersom det är träd längs gatan känns det som att man har en egen trädgård där uppe i trädtopparna. Vi är mycket där på sommarhalvåret, grillar och myser.

Vilket är ditt bästa inredningstips?

– Det viktigaste är att man har en neutral bas som man sedan kan variera efter humör och årstider. Och att man väljer material som är beständiga och inte så trendiga.

Vad ska man absolut inte göra när det kommer till inredning och styling?

– Jag tycker att man ska vara sann mot den byggnadsstil och de detaljer som bostaden har. Har du till exempel köpt ett 50-talshus, försök inte trycka in stuckaturer när du renoverar den fasta inredningen. Eller, sänk inte taket i sekelskifteslägenheten. Försök att bevara tanken med bostaden. Och försök att inte vara för trendig när du renoverar till exempel kök och badrum – då kan du leva länge med dina val.

Vad tänker du om inredningstrenderna för 2015?

– Jag tycker det känns skönt att allt blir mer personligt. Vi är på väg bort från den stränga likformigheten. Lita på att det du har ärvt eller tycker är fint faktiskt är det och får ta plats i ditt hem.

Mer om Lotta Agaton: Lotta Agaton – interior stylist

Text: Hemnet-redaktionen