Den stora loppisguiden – allt du behöver veta!

Sommaren är äntligen här och nu poppar loppisarna upp som svampar längs vägarna. Äntligen har vi lite mer tid att leta efter det unika och det udda. Att handla second hand är inte bara bra för miljön – plånboken blir också glad!

Nu finns tillfälle att fynda möbler, porslin och kläder. Men vad ska man tänka på när man är ute och letar efter sitt nästa fynd? Och finns det vissa prylar som väcker mer ha-begär än andra? Vi ger de bästa tipsen på vad man ska tänka på när man är ute och fyndar på loppisar, vad som är hett just nu samt tips på vad man ska tänka på om det är du som säljer på loppisen.

Loppis1

Tio tips på vad som är trendigt just nu

Teak. Teak är fortfarande hett i år, vare sig det kommer till möbler eller små prylar. Det mörka träslaget kommer alltid charma oss som gillar det ljuva 50 och 60-talet.

Loppis6

Porslin. Rörstrand, Gustavsberg och Gefle är kända märken som faller de flesta i smaken. Kanske samlar du på Gröna Anna, Berså eller något annat mönster?

Loppis5

Stolar. Stolar är poppis på loppis! Pinnstolar och caféstolar är extra trendigt just nu.

Loppis10

Lampor. Snygga lampor finns det alltid använding för. Kolla om elen funkar och om kontakten är jordad, annars måste du byta detta innan lampan används.

Loppis11

Prylar till köket. Sådant som man kan använda i sin vardag är extra intressanta. Det kan vara allt från ett durkslag till en mandelkvarn.

Keramik. Figuriner, husgeråd och burkar av exempelvis Marianne Westman och Lisa Larsson.

Loppis2

Planscher. Skolplanscher har varit populära länge, men det är just de med blommor och frukt som går bäst!

Loppis8

Vintagekläder. Man kan hitta riktigt fina vintageplagg och accessoarer i bra skick när man är ute och rotar i lådorna. Ett tips är att leta efter sidenscarfar från Hermés eller från något annat flott modehus.

Skåp. Vitrinskåp, linneskåp eller sideboard. Det kommer alltid att finnas ett behov av förvaringsmöbler.

Serveringsvagn. En vagn på hjul kan vara praktisk som ett avlastningsbord eller som drinkvagn där du kan förvara dina finglas och karaffer.

Tio tips när du handlar på loppis

1. Var ute i god tid!
Se till att vara på plats när loppisen öppnar, kanske till och med 10 minuter innan. De bästa sakerna går nästan alltid först.

2. Var trevlig!
Säg hej till den som har loppisen, småprata och fråga om sakerna. Vänlighet ökar chansen att få ett bättre pris om du hittar något som du verkligen vill ha men som du anser är för dyrt.

3. Pruta snyggt!
Fråga säljaren om han eller hon kan göra något åt priset i stället för att ge ett skambud.

loppis
Det är alltid värt att pruta på loppis – men gör det snyggt!

4. Ha händerna fria!
Ta med dig påsar, ha lösa kontanter i fickorna och ta med dig en väska med hjul, typ Dramaten. Allt som gör att du har händerna fria är guld värt. Du kommer att behöva det om du hittar många saker.

5. Var vetgirig!
Fråga gärna säljaren om det finns någon historia bakom föremålet som du vill köpa. Det ger ett mervärde när man vet något extra om saken och kan berätta det vidare, samt att det är fint att veta vem som har varit tidigare ägare eller vem som är designern.

6. Fynda billigt!
Stanna vid de hemmasnickrade loppiskyltarna, det är här du kan göra de stora fynden.

7. Leta efter defekter
Kolla efter skador, slitage, nagg och fläckar. Nästan allt kan repareras och fixas –
men då ska detta vara beräknat i priset som man ger.

Loppis4
Kolla om lampans kontakt är jordad. Annars kommer du behöva byta elen, eller be någon händig vän att fixa.

8. Skriv listor
Ha alltid en lista över saker som du letar efter och ta med den när du är på loppisjakt så du kommer ihåg vad du söker när utbudet blir för stort. Plötsligt så står ditt stora fynd där när du minst anar det och då gäller det att vara förberedd!

9. Skaffa loppisvänner!  
Bli kompis med andra som delar ditt intresse! Då kan ni spana efter saker åt
varandra och kan dela med er av kunskap om gamla saker.

10. Gå inte hungrig!
Det är smart att ha ätit innan du åker ut och letar efter ditt nästa fynd. Att grunda med en rejäl måltid innan det är dags att åka på loppisjakt gör att du har energi och orkar längre.

Tio tips när du säljer på loppis

1. Ge det lilla extra
Det är uppskattat att kunna erbjuda påsar och tidningspapper till inslagning om köparen själv inte har med sig något – en service som ger det lilla extra till dina kunder.

2. Glöm inte växeln!
Ha med dig en kassa med växelpengar så är du väl förberedd.

3. Vårda möblerna
Smörj in dina teakmöbler med Fulgentin. Fläckar och fula repor försvinner i ett nafs och träet fullkomligt lyser efter att ha fått en omgång av detta dundermedel!

teak
Teakmöbler kan bli som nya – fixa dem innan du säljer dem!

4. Gör en rolig grej av det!
Ta med barnen och låt dem ha ett eget litet bord med leksaker. Ta med en picknickkorg och gör det till en liten utflykt, där kassan fylls på hela tiden.

5. Ha en dialog med köparen
Om pinalen du säljer har en defekt – se till att informera om det! Det är schysstare att ha en dialog med köparen så att inga missförstånd kan uppstå. Meningen är att alla ska vara glada efter att man har varit på loppis!

6. Skaffa betalningsappar
Försök att ha alternativa betalningsmetoder. Oftast har man med sig kontanter till loppisar, men pengarna kan ha tagit slut och så hittar man något som man letat åratal efter. Swish och iZettle är toppen i fall man skulle vilja erbjuda något mer.

7. Stick ut!
Ha något vid bordet som sticker ut så att köparna ser ditt loppisstånd först! Då vågar de fram till dig och det blir en isbrytare direkt. Det kan vara en snygg skylt, en skyltdocka som är klädd i inspirerande kläder eller att du har en rolig hatt på dig!

8. Ladda med energi
Glöm inte stolen och kaffet! Ibland kommer du att behöva fylla på med snabb energi eller vila benen.

fika
Fikat – viktigaste stunden på loppisdagen!

9. Sök efter info
Är du osäker på en pryl? Ta fram mobilen och sök lite snabbt efter föremålet. Du kan få ett hum om vad sakerna kan kosta på auktioner och i butiker.

10. Gör det enkelt
Garageloppis och bakluckeloppis är enkla sätt att sälja saker som man inte längre vill ha och som inte kräver så mycket jobb.

Text och foto: Madeleine Petersson, Bonjour Vintage