Anrikt konstnärshem lockar hundratusentals klick

Bland rosor, perenner och syrénträd ligger det unika hem och kulturarv som lockade mest klick på Hemnet, hela 118 607 besök, vecka 46.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Foto: Östling

Lägenheten, som har en entré från innergården, ligger i en anrik fastighet med historia och anor ner till sent 1600-tal. Gården är mest känd som konstnärshem och ateljé till skulptören och bildhuggaren Christian Eriksson, som bodde och verkade här från 1905. Nuvarande ägare köpte lägenheten av dödsboet till ett av Christian Erikssons barn. 

2014–2015 genomgick lägenheten en renovering där detaljer från förr bevarats och lyfts fram. Bland annat en takmålning av konstnären Nils Krueger i entréhallen, en kakelugn samt en bröstpanel i original i vardagsrummet.

Bostaden har en totalyta om 102 kvadratmeter och en klassisk planlösning med två rumsaxlar, en mot gatan och en mot gården med entré i mittpartiet. 

– Det finns någonting magiskt som sitter i väggarna i denna bostad. Historier om hur familjer firat jul framför en brasa i kakelugnen eller firat midsommar på den soliga terrassen. Detaljerna här är noga genomtänkta och genomförda med exakt precision vilket är en glädje att se, säger Katarina Ljung, mäklare på Historiska hem.

Till lägenheten hör också en fin terrass som ligger i ett högt och soligt söderläge ovan den större innergården.

Läs mer om bostaden här.

Foto: Östling

Foto: Östling