Prisnivån på nyproduktion får många att tveka

En majoritet av svenska bostadsköpare är tveksamma till att köpa nyproduktion. Och det är framförallt prisnivån som avskräcker. Det visar en undersökning med drygt 4 000 deltagare som Hemnet genomfört.

Få full koll på bostadsmarknaden med Hemnets nyhetsbrev – klicka här.

– Man kan tolka undersökningen på olika sätt. En möjlig tolkning är att mycket av den nyproduktion som finns på marknaden inte matchar efterfrågan just nu. Tidigare ansågs nyproduktion billig men nu ser vi i många fall att nyproduktion ligger betydligt över bostäder i successionsmarknaden prismässigt, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

Av deltagarna i undersökningen svarade 37 procent att de inte kan tänka sig att köpa nyproduktion. 25 procent svarade att de är tveksamma till att köpa nyproduktion. Andelen som kan tänka sig att köpa nyproduktion uppgår till 38 procent.

För hög prisnivå avskräcker

Av de som svarat att de är tveksamma eller inte kan tänka sig att köpa nyproduktion angav 54 procent för hög prisnivå som anledning. 32 procent svarar att de inte gillar stilen/arkitekturen på nyproducerade bostäder.

Bland de som svarar att de kan tänka sig att köpa nyproduktion angav 59 procent litet behov av underhåll som en fördel med att köpa nyproduktion. 50 procent svarade att känslan med att vara första att bo i bostaden är en fördel med att köpa nyproduktion.