Hemnets logoBostäder i Sverige

Cypern – en plats för alla årstider

Fem favoriter på den stora ön i östra Medelhavet.

Troodosbergen

Troodosbergen

Cypern har en lång och rik historia. Här har man hittat arkeologiska lämningar som daterats så sent som 9000-talet före Kristus. Om du inte känner dragkraften från partydestinationen Ayia Napa föreslår vi att du styr kosan mot öns alldeles egna Cotswolds – Troodosbergen. Här finns många små pittoreska bergsbyar att besöka, ortodoxa kloster att beundra och tavernor där ni kan njuta av traditionell cypriotisk mezemat som passar bra ihop med den lokala ölen Keo. Många väljer att cykla runt bland de olika terrassodlingarna, bland olivlundar och citronträd.

Limassol

Limassol

I Limassol, Cyperns näst största stad, hittar man några av öns vackraste stränder. Staden har dessutom ett utomordentligt nattliv samt många sevärda historiska byggnader. En bit därifrån ligger lämningarna från den antika staden Kourion, med bland annat en välbevarad romersk teater och enastående vyer över odlingslandskapen.

Akamas

Cyperns största nationalpark lockar med sitt karga landskap och sina många fina stränder. Vissa väljer att vandra här, andra åker safarijeep. Morgnar och kvällar är bäst, mitt på dagen blir oftast för hett i Akamas.

Pafos

På sydvästra delen av ön är naturen vildare och här finns många badvikar med inbjudande turkost vatten. I staden Pafos kryllar det av spännande historiska sevärdheter. Således är staden världsarvslistad av Unesco. Bland annat finns katakomber samt en pelare där aposteln Paulus sägs ha blivit piskad av romerska soldater. Ett par mil öster om Pafos ligger Afrodites klippa, förmodligen Cyperns mest fotograferade vy. Hit vallfärdar kärleksparen som vill plåtas intill den karakteristiska klippan som sticker upp ur havet. Enligt legenden föddes Afrodite, kärlekens gudinna, ur havet här.

Nicosia 

Cyperns huvudstad ligger en bit från den svalkande kusten. Istället för hav får man ett rikt kultur- och krogliv. Johanneskatedralen med dess enastående väggmålningar är en favorit. Staden är delad i en nordlig (turkcypriotisk) och en sydlig (grekcypriotisk) del. Slå dig ner på det legendariska kaféet Three Lanterns, i anslutning till Constanzafästningen på sydsidan. Kaféet har funnits på adressen i 60 år och här serveras förstklassiga bakverk och baklava.

Fler artiklar om Cypern