Hemnets logoBostäder i Sverige

Så köper du bostad på Cypern

Att köpa en bostad på Cypern är en mer eller mindre rak process där du som köpare har en hel del ansvar. Framförallt bör köparen ha koll på tomtens ägarsituation, annars kan du få en olivodlare på tomten.

Cypriotisk by

Vad en fastighet är på Cypern skiljer sig från Sverige. Exempelvis så kan ett träd på en obebyggd tomt nödvändigtvis inte tillhöra markägaren. Om det står ett olivträd på marken kan det istället tillhöra en lokal olivodlare. Detta gör att den som köper en tomt kan behöva genomföra två köp, ett av markägare och ett av olivträdsägaren. Detta är inte alltid fallet, men är viktigt att känna till. Därför är vikten av svensktalande och lokal på mäklare på Cypern stor, allt för inte missa något i köpprocessen.

Med hjälp av en lokal mäklare blir det enklare att få en överblick över kostnader som tillkommer vid ett köp, exempelvis avgifter, skatter och lagfartskostnader. Likt i Sverige är köparen ansvarig för att se till att undersöka fastigheten som säljs i befintligt skick som standars.

En detalj som sticker ut i jämförelse med Sverige är budgivningen. Istället för ett utgångspris och budgivning uppåt som i Sverige budar man på Cypern nedåt. Det är vanligt att lägga ett bud under utgångspriset, vilket i många säljaren kan acceptera.

Cypern är uppdelat i två delar, en turkcypriotisk del i norr och en grekcypriotisk del i söder. I den norra turkcypriotiska delen är de flesta bostäder, hus och lägenheter, äganderätter. Det finns fallgropar i att köpa bostad i landets norra del, därför är det av stor vikt att köpare vänder sig till lokala mäklare som kan det lokala regelverket.

Fler artiklar om Cypern