Hemnets logoBostäder i Sverige

Så köper du bostad i Frankrike

Den franska bostadsmarknaden har ökat något under 2017 och 2018, i snitt med tre till fem procent beroende på vad för typ av bostad det gäller.

I Frankrike, precis som i Spanien, är det ägarlägenhet som gäller. Det ger, till skillnad från en bostadsrätt, ett direkt ägande. Det innebär att du själv bestämmer när och hur du vill renovera och om du vill hyra ut din bostad. Även juridisk person har möjlighet att köpa en ägarlägenhet. Det gör att det krävs helt enkelt en hel del lokal kunskap innan du ger dig ut på marknaden. Särskilt med tanke på att det är svårt att få överblick över prisläget.

Mäklaren är experten

Det är inte enbart svenska bostadsköpare som lockas till den mytomspunna franska rivieran. Längs hela kusten kryllar det av pittoreska byar och städer som lockar människor från hela världen.

Det finns ett stort antal olika mäklarfirmor att välja mellan, framförallt i södra Frankrike, vilket gör det fördelaktigt att vända sig till en lokal svensk mäklare. Då får lokal kunskap och du kan prata svenska direkt med mäklaren. Tänk på att ett stort antal olika bostäder kan vara till salu via flera mäklare, vilket kan göra att sökandet efter bostads upplevs förvirrande. En mäklare har inte exklusiva rättigheter till att sälja en bostad likt i Sverige. därför kan det vara en fördel att anlita en mäklare för att leta rätt på rätt bostad, istället för att hitta en mäklare som säljer ett specifikt objekt.

Befintligt skick

Bostäder köps vanligtvis i befintligt skick, även det finns undantag där enklare utredningar ska genomföras. Likt i Sverige finns möjligheten att göra en egen besiktning av bostaden.

Extra kostnader

Om du köper en bostad i Frankrike tillkommer förvärvskostnader som köparen betalar, oftast landar dessa på cirka 8 procent av det totala inköpspriset, här är kostnaden för notarien inräknat. Resten är exempelvis lokala och regionala skatter.

Generellt sett sker budgivning nedåt i Frankrike, vilket innebär att köpare prutar på ett utgångspris. Ett första bud motsvarar vanligtvis det accepterade priset.


Fler artiklar om Frankrike

Mäklarkontor i Frankrike

Franska Rivieran

Riviera Keys

Riviera Keys - Côte d'Azur

Rivierakeys Starke Real Estate är en ledande skandinavisk mäklarfirma på franska Rivieran. Trots Covidpandemin är fastighetsmarknaden på Rivieran stabil och mycket aktiv och försäljningssiffrorna var lika höga år 2020 som året innan. Välkommen att investera på Rivieran du också – vi hjälper dig! Beställ vår marknadsrapport på info@rivierakeys.com. Vi arbetar med försäljningsuppdrag, köpuppdrag och med semesteruthyrning.