Bostadsexperterna om läget på bostadsmarknaden

I tider av osäkerhet i samhället får Hemnet mycket frågor kring läget på bostadsmarknaden. Därför har vi bjudit in två experter från bostadsmarknaden, Pia-Lotta Svensson, mäklare och franchisetagare från Fastighetsbyrån Södermalm samt privatekonomen Emma Persson från Länsförsäkringar. Tillsammans med Hemnets analytiker Erik Holmberg och presstalesperson Staffan Tell ger de dig en bättre bild av det aktuella läget.

Pia-Lotta Svensson är mäklare mitt i en landets hetaste bostadsmarknader, Södermalm i centrala Stockholm. Hon menar att den senaste tiden har präglats av både positiva och negativa saker. – Det har varit en både-och-värld. Det är fantastiskt hur alla har anpassat sig till riktlinjer och arbetssätt. Med bostadsmarknaden, priser och försäljningen är det både och. Det finns försäljningar som går jättebra till jättebra priser, samt de som går mer långsamt med en prisdämpning, säger Pia-Lotta Svensson.

Coronavirusets framfart har skapar oro i världen, inte minst på världens börser där värden för miljarder kronor raderats. Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, vittnar om en oro från svenska bolånetagare.

– Det har varit en orolig tid ur en privatekonomiskt synvinkel. Man har fått börskapital som utraderats och man är orolig för sitt jobb. Allt det här påverkar hur man tänker kring stora beslut i sin privatekonomi. Vi får många frågor om man ska genomföra sin försäljning eller köp som planerat, vad vi tror om räntor och inte minst kring de amorteringslättnaderna som kommit. Ska man göra det? säger Emma.

Se hela samtalet i videon nedan.

Detta diskuteras

1. Hur skulle veckorna som varit beskrivas? (2 min)

2. Hur påverkar situationen bostadsköpare och bostadssäljare? (6 min)

3. Köpa eller sälja? (8.25 min)

4. Är det något som överraskat i Hemnets statistik? (10.45 min)

5. Hur påverkas köpare/säljare av att man tillfälligt tagit bort amorteringskravet? (14.40 min)

6. Ska man ha rörlig eller bunden ränta? (16.50 min)

7. Hur ser ni på stödpaketen från politiskt håll och hur påverkar dessa marknaden? (18 min)

8. Vad kan vi lära oss av tidigare kriser kopplat till bostadsmarknaden? 
(20.30 min)