Hemnets årskrönika – så var bostadsmarknaden 2020

Efter en stark inledning på bostadsmarknaden i januari och februari tog oron för covid-19 över och skapade stor osäkerhet. Efter nedgångar i både pris och omsättning under våren återhämtade sig marknaden under sommaren och vid slutet av året är priserna på rekordnivåer i många delar av landet. Det finns också mycket som tyder på att pandemin har påverkat människors bostadspreferenser samtidigt som bostadsintresset legat på högstanivåer under stora delar av 2020. Det konstaterar Hemnet i sin årskrönika för året som gick.

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

– 2020 var året då bostaden blev mittpunkten i mångas liv. Och att många spenderar mer tid i hemmet verkar påverka människors bostadspreferenser. Vi ser en ökad längtan efter mer boyta, tillgång till trädgård och möjlighet till hemmakontor. Om dessa effekter kommer att bestå även efter att pandemin avtar återstår att se. Det är dock inte en orimlig gissning att exempelvis hemarbete kommer att fortsätta att vara en trend vilket kan påverka på bostadsmarknaden även på längre sikt, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

– Trots att 2020 har varit ett dramatiskt år med oro och osäkerhet i omvärlden har det kommit ut ungefär lika många bostäder på marknaden som förra året. Antalet sålda bostäder under året har också ökat för både bostadsrätter och villor. Det är särskilt tydligt att efterfrågan på villor och fritidshus har ökat med snabbare säljtider och rekordlågt utbud, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Besöksrekord på Hemnet

Under 2020 noterade Hemnet nya besöksrekord vid ett flertal tillfällen. I september uppnåddes den högsta nivån någonsin med 72,6 miljoner besök vilket var en ökning med 22 procent jämfört med samma månad året innan. Under juli månad var intresset mätt i antal besök hela 30 procent högre jämfört med ifjol. Juli brukar vara en månad med lägre aktivitet på bostadsmarknaden men antalet besök för juli 2020 var endast marginellt lägre än förra årets rekordmånader maj och augusti.

Stora svängningar för bostadsköparnas prisförväntningar

Under januari och februari låg prisförväntningarna i Hemnets Köparbarometer på historiskt höga nivåer. Men i takt med att oron i omvärlden ökade sjönk prisförväntningarna till en ny lägstanivå i början av april. Under senvåren började dock prisförväntningarna återhämta sig och stärktes successivt under sommaren och hösten. I den sista mätningen i början av december var det 45 procent i undersökningen som svarade att de tror på stigande priser de kommande sex månaderna och endast 16 procent som tror på sjunkande priser.

Nya rekordnivåer för bostadsutbudet

Utvecklingen för utbudet av bostadsrätter och villor har skiljt sig kraftigt under 2020. Bostadrättsutbudet å ena sidan har varit rekordhögt under perioder medan villautbudet har varit rekordlågt under en stor del av året. Antalet nya bostadsrätter som kom ut på marknaden ökade med 5 procent och antalet nya villor minskade med 8 procent.

Covid-19 verkar påverka bostadspreferenser

I en undersökning som genomfördes på Hemnet i juni svarade 31 procent att de ansök att Coronapandemin hade påverkat deras bostadspreferenser. Faktorer som värdesattes högre än tidigare var tillgång till trädgård (14 procent), större boyta (8 procent) samt möjlighet till hemmakontor (7 procent). Hemnet ser också tydliga sökordstrender där “uteplats” ökat med 92 procent för sökningar på bostadsrätter samtidigt som “inglasad balkong” har ökat med 52 procent och “pool” har ökat med 25 procent för sökningar på villor.  

Inredningstrender

Årets stylingtrender har också påverkats av att många spenderat mer tid i hemmet. Årets rum är hemmakontoret och den stora trenden är utemiljö. Trädgårdsintresset har ökat kraftigt och även för bostadsrättsökaren är utemiljön viktigare än någonsin.

Vi drömmer om orangeri, växthus och pool.  Lampor brukar vara en tydlig tidsmarkör för inredningstrender och 2020 är det den veckade textillampan som syns mest. En trend som syns mycket 2020 är väggar klädda med panel av ribbor av trä och böljande gardiner i linne. 

När vi blickar mot 2021 spår vi att nyanser av gult och 90-talskonst kommer starkt. Vi tror även att den begynnande trenden med “gör-det-själv-inredning” håller i sig under det kommande året.  

Hemnet 2020 i siffror:

  • 193 530 totalt antal objekt publicerade (+1% jmf. med 2019 tom november)
  • 530 miljarder kronor totalt i utropspris (+6% jmf. med 2019 tom november)
  • 46 918 villor har lagts ut till försäljning (-8% jmf. med 2019 tom november)
  • 104 447 bostadsrätter har lagts ut till försäljning (+5% jmf. med 2019 tom november)
  • 63,8 miljoner besök per månad (+18% jfm. 2019 tom november)