”Synd att myten om att man måste ha en fast anställning lever kvar”

Höga bostadspriser och svårigheter med att få bostadslån gör att unga svenskar har förändrat sitt beteende för att kunna köpa bostad. I Bluesteprapporten 2021 framgår det bland annat att 22 procent av befolkning kan tänka sig att byta ort för att kunna köpa bostad. 

Att flytta är ett äventyr, framför allt om det är för ett nytt jobb eller studier. IBluesteprapporten 2021 framgår det att många svenskar är villiga att göra förändringar i sitt liv för att kunna köpa en bostad. 31 procent av de tillfrågade menar att de skulle kunna sänka sin levnadsstandard för att kunna spara mer pengar. 23 procent säger att de skulle byta ort helt och hållet.

Så kan du låna från Bluestep Bank – läs mer här.

Inte omöjligt

Men, det finns lösningar som innebär att en flytt eller sänkt levnadsstandard inte är nödvändigt. Nya arbetsförhållanden och en ständigt föränderlig bostadsmarknad kräver en modern syn på riskbedömning, det menar Bluestep Bank som är en lösningsorienterad långivare på den svenska lånemarknaden.

I takt med att samhället förändrats har också synen på arbete förändrats. Den fasta anställningen har blivit utbytt mot bland annat frilansarbete, projektanställningar, timanställningar. De traditionella storbankernas krav på bolånetagare har gjort att många hamnat utanför bostadsmarknaden trots att de har bra finansiella förutsättningar.

Det kostar ett bolån från Bluestep Bank – läs mer här.

Sätter stopp

I Bluesteprapporten 2021 framgår det att inom åldersgruppen 18–29-åringar är det flest som upplever att höga bostadspriser och avsaknaden av en fast anställning sätter stopp för bostadsdrömmar. Det är också en målgrupp där många arbetar som exempelvis tim- eller projektanställda.

– Det är synd att myten om att man måste ha en fast anställning för att kunna köpa en bostad lever kvar. På Bluestep har vi förståelse för att alla människor har olika förutsättningar. Därför är det inte anställningsform eller kredithistorik som är viktigast när vi behandlar en ansökan. I stället tittar vi på kundens samlade återbetalningsförmåga, säger Sara Kieffer, kreditchef på Bluestep Bank.

Så kan du låna från Bluestep Bank – läs mer här. 

Visste du att…

Hos Bluestep kan bland annat vikarier, timanställda, frilansare, egenföretagare, provanställda och tillsvidareanställda låna till en egen bostad.

Detta hade svenskar kunna tänka sig göra för en egen bostad:

  1. Sänka levnadsstandarden för att kunna spara mer pengar, 31 procent
  2. Byta ort helt och hållet, 23 procent
  3. Bo längre bort från orten där man jobbar eller studerar, 21%

Det hade svenskar inte kunnat tänka sig göra för att köpa en egen bostad:

  1. Flytta hem igen för att kunna spara mer pengar, 53 procent
  2. Låna pengar av familj eller släkt, 42 procent
  3. Börja studera igen för att få ett jobb med högre lön, 39 procent